Συζήτηση Draghi – Σαμαρά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης αναφορικά με την αναδιάρθρωσή του, σημειώθηκε στην χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου με τον κ. Draghi και τους “τεχνοκράτες” του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα διοικητικά στελέχη της ΕΚΤ η “συγκεντροποίηση” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τείνει προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν παρόντες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης “οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει όσο γρήγορα θα έπρεπε μετά την απόδοση της πρώτης δόσης του νέου δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”…

Εκφράσθηκε πάντως η εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έγκαιρα έτοιμη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έτσι ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να “τρέξει” με τους απαιτούμενους ρυθμούς τόσο με τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες όσο και με τις ιδιωτικές.

Υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΚΤ σχολιάζοντας την πληροφορία περί του αιτήματος της ελληνικής πλευρά για πενταετή αναστολή αποπληρωμής των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, υποστήριξε αργά χθες βράδυ στο Capital.gr, ότι “θα ήταν άστοχο από πλευράς χρόνου και συγκυρίας να διατυπωθεί ένα τέτοιο αίτημα τώρα…”.

Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, “η ΕΚΤ εργάζεται προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως απεδείχθη και στο πρόσφατο παρελθόν όταν έθεσε στην διάθεση των κυβερνήσεων τα ποσά που προκύπτουν από τις διαφορές ονομαστικών τιμών και τιμών αγοράς των κρατικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της…”.

Με ανάλογο τρόπο, όπως υποστήριξε, θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές αλλά διακριτικές κινήσεις διευκόλυνσης της ελληνικής πλευράς, με την προϋπόθεση ότι θα “τρέξει” κανονικά το πρόγραμμα.

SHARE