Στ. Μάνος: Δώρον – άδωρον η μείωση του αφορολόγητου χωρίς μεγάλη μείωση συντελεστών

“Δώρον άδωρον” χαρακτήρισε τη μείωση του αφορολόγητου, χωρίς μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος.

“Η κυβέρνηση κατεβάζει το αφορολόγητο στα 5.700 και κρατούν τον φορολογικό συντελεστή στο 20%. Κάνουν ακριβώς αυτό που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αυτό που είπα εγώ είναι: κατεβάστε μεν το αφορολόγητο στο 5.000 ή 5.700, αλλά με συντελεστή 7%”, είπε μιλώντας στον “Real fm 97.8”.

Στο ερώτημα αν έτσι όπως γίνεται η μείωση του αφορολόγητου, στην πραγματικότητα πάει χαμένη, απάντησε:

“Ναι, είναι συνέχεια η ίδια λογική της υπερβολικής φορολόγησης. Αυτή, η οποία έχει οδηγήσει σε αυτήν τη στασιμότητα. Φορολογούμε, φορολογούμε και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Τελικώς, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Αυτό το “ξεζούμισμα” αυτών που είναι εδώ, δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό το βλέπουμε, άλλωστε”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρότασή του να καταργηθούν οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών και όλοι να παίρνουν σύνταξη 700 ευρώ, στα 67 τους χρόνια.

“Όποιος γίνεται 67 ετών, να έχει ένα βοήθημα από το κράτος προκαθορισμένο, 700 ευρώ τον μήνα, χωρίς να έχει συνεισφέρει οτιδήποτε. Αυτά τα λεφτά μπορούμε να τα υπολογίσουμε, ξέρουμε τον πληθυσμό. Είναι λίγο λιγότερο από 15 δισ. συνολικά. Αυτή η δαπάνη είναι μικρότερη από τη δαπάνη που σήμερα καταβάλλει το κράτος, στον προϋπολογισμό του. Καταβάλλει 18 δισ. στα Ταμεία για να συμπληρώσει τα λεφτά που δεν φτάνουν στα Ταμεία. Δηλαδή τα Ταμεία εισπράττουν τις εισφορές που εισπράττουν σήμερα, άλλα μπαίνουν μέσα, δεν φτάνουν τα λεφτά και το κράτος βάζει τα επιπλέον λεφτά που είναι 18 δισ. ευρώ”, σημείωσε.

SHARE