Στρατηγική επέκταση της Vivartia σε Μέση Ανατολή

Σε μια στρατηγική κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για επέκταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και στη Μέση Ανατολή προχώρησε ο όμιλος της Marfin Investment Group.

H θυγατρική του Vivartia υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία Exeed Industries, τον βιομηχανικό βραχίονα της National Holding των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας να επεκταθεί ο όμιλος σε μια αγορά που δυνητικά φτάνει τα 330 εκατ. καταναλωτές.

Όπως ανακοινώθηκε, προωθείται η σύσταση κοινής εταιρείας με ιδιοκτησία κατά 49% Vivartia και 51% Exeed Industries, η οποία θα δημιουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών, χυμών και τσαγιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το μνημόνιο προβλέπει την αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών στον επιχειρηματικό τομέα τροφίμων και γεωργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Πρόκειται για μια κίνηση που ανοίγει τον δρόμο στον ελληνικό όμιλο αρχικάνα απευθυνθεί αρχικά σε μια αγορά 4,7 εκατ. καταναλωτών και σε δεύτερη φάση να καλύψει ολόκληρη την περιοχή, στην οποία βρίσκονται 330 εκατ. καταναλωτές.

Η κοινή επιχείρηση, εκτός από τα νέα προϊόντα που θα σχεδιαστούν ειδικά για την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών στην περιοχή, θα εισάγει σύντομα υφιστάμενα προϊόντα της Vivartia, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ. Ισκαντάρ Σαφά, αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group, σχολίασε: «Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η αφετηρία πολλών άλλων επιχειρηματικών κινήσεων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή των ΗΑΕ και της Μέσης Ανατολής, όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ανάμεσα σε τοπικές εταιρείες υψηλού κύρους και οικονομικής αξιοπιστίας με τις ηγετικές στις αγορές τους εταιρείες του ομίλου Marfin Investment Group».

Από την πλευρά του,ο κ. Γιάννης Αρτινός, διευθύνων σύμβουλος της Vivartia και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin Investment Group, πρόσθεσε: «Υπάρχει εξαιρετική ταύτιση στις ικανότητες και στις εταιρικές αξίες ανάμεσα στους δύο ομίλους. Οι δεξιότητες της Vivartia είναι συμπληρωματικές της Exeed Industries, ενώ μοιραζόμαστε την εστίασή της στην ανάπτυξη κατηγοριών τροφίμων καθώς και του γεωργικού τομέα. Προσβλέπουμε να δημιουργήσουμε μαζί μια εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με υψηλού επιπέδου προϊόντα τροφίμων και ποτών».

Ο Dr Kamel Abdullah, διευθύνων σύμβουλος της Exeed Industries, δήλωσε: «Η Vivartia διαθέτει εξειδίκευση παγκοσμίου επιπέδου σε γαλακτοκομικά, χυμούς, τσάι και τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της υποστηρίζονται από καινοτομική έρευνα, βιομηχανική παραγωγή, διανομή και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της αγοράς τροφίμων όπου δραστηριοποιείται».

Οι δύο όμιλοι

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία Exeed Industries είναι θυγατρική κατά 100% της National Holding των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του Άμπου Ντάμπι, των ΗΑΕ και της ευρύτερης περιοχής. Δραστηριοποιείται και επεκτείνεται στον γεωργικό τομέα, στα υλικά κατασκευών, στην κλωστοϋφαντουργία καθώς και σε διεθνείς επενδύσεις στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και στη Βόρεια Αφρική.

Η Vivartia είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Τα επώνυμα προϊόντα της αναγνωρίζονται από εκατομμύρια καταναλωτές σε 30 χώρες. Μόνο στην Ελλάδα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της αγγίζουν καθημερινά τα 9 από τα 10 νοικοκυριά, ενώ το 99% των καταναλωτών αναγνωρίζει τα προϊόντα της.

SHARE