Α. Τσίπρας: Χωρίς συμφωνία για το χρέος, δεν υπάρχει ΔΝΤ, άρα ούτε μέτρα

AΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(upd) Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, θα πιάσουμε τον στόχο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Παιδείας, ενώ εκτίμησε ότι η λύση για το χρέος βρίσκεται κοντά.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος, δεν υπάρχει ΔΝΤ στο πρόγραμμα, άρα δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

«Πρώτη φορά κλείνουμε αξιολόγηση που παίρνουμε χρήματα και λέμε ότι θα εφαρμόσουμε μέτρα αν είναι βιώσιμο το χρέος. Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Θα πιάσουμε τον στόχο.  Είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια διευθέτηση του χρέους.

Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος, αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, οπότε δεν υπάρχουν και μέτρα». Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ανάφερε «πως δεν σκέφτομαι ανασχηματισμό, στόχος μου είναι να τρέξουμε όλα τα θέματα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «στοχοπροσηλωμένη» στην επίτευξη συμφωνίας στις 22 Μαϊου και υπογράμμισε: «Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Και θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μία αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου είναι μία πραγματικότητα».

Ο σχεδιασμός για την Παιδεία

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας.

Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού είναι:

– Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου

– Η αναβάθμιση του Λυκείου

– Η ομαλοποίηση της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

Να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας, που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

SHARE