Στουρνάρας: Προς αναζήτηση των 11,5 δισ.

Μόνο στα μισά από τα μέτρα λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που απαιτούνται με βάση το Μνημόνιο για την περίοδο 2013-2015, φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι επιτελείς της Κυβέρνησης. Και εάν δεν βρεθούν σήμερα λύσεις, στις κατ’ ιδίαν συσκέψεις εννέα συναρμόδιων υπουργών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, τότε η κυβέρνηση οδηγείται την άλλη εβδομάδα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα έχοντας ένα «κενό» περίπου 5-6 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψουν με «εν ψυχρώ» περικοπές και θυσίες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, κατ’ επιλογήν της τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τώρα έχουν προταθεί περικοπές ύψους 6-7 δισ. ευρώ, που δεν καλύπτουν τον στόχο και δημιουργούν κινδύνους για νέες πιο άγριες περικοπές, για εξοικονόμηση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ επιπλέον.

Συγκεκριμένα τα  πεδία στα οποία εστιάζονται τα μέτρα είναι:

–        Σε παροχές και συντάξεις: το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να κόψει δαπάνες 3,5-4 δισ. ευρώ, με μέτρα όπως: «κόψιμο» στις διπλές συντάξεις, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων ή χορήγηση ορισμένων μόνο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, περικοπές 10-20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ.

–        Στο δημόσιο: το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να εξοικονομήσει 2,1 δισ. μέσω της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, των λουκέτων σε οργανισμούς και με εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις (αντί 5 ως σήμερα) αλλά και αναγκαστικές μετατάξεις για την αποφυγή των απολύσεων.

–        Στην Υγεία:  περικοπές 300 εκ. ευρώ έχει έχει προτείνει το υπουργείο Υγείας μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών, της μείωσης λειτουργικών εξόδων και της συγκέντρωσης των υπηρεσιών στο νέο κτίριο της Κηφισίας.

–        Στην Παιδεία:  εξετάζεται η περικοπή 50 εκ. ευρώ ετησίως από λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις εποπτευόμενων οργανισμών, ενώ στα τέλη του 2014 θα απαιτηθούν και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων των ΤΕΙ.

Έως και 1 δισ. ευρώ αθροιστικά μπορεί να αποδώσουν τυχόν μέτρα όπως οριζόντιες περικοπές λειτουργικών δαπανών του δημοσίου και νέες περικοπές στα εξοπλιστικά του υπουργεία Άμυνας.

Εντωμεταξύ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης, Α. Σαμαράς, Ευ.Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, θα συναντηθούν την Τετάρτη για να καθορίσουν τη στάση της χώρας και τα ακριβή μέτρα.

SHARE