ΣτΕ: «Άκυρη» οικοδομική άδεια σε γνωστό mall του Αμαρουσίου

Ως αντισυνταγματική και παράνομη ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τη μεταφορά συντελεστή δόμησης η οποία είχε ανάψει το «πράσινο φως» για ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι το οποίο περικλείεται από τις οδούς Κηφισίας, Γούναρη, Δημοκρίτου και Ζηρίδη.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και κάτοικοι του Αμαρουσίου οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν

– η απόφαση της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής η οποία επέτρεπε τη μεταφορά συντελεστή (άρθρο 7 Ν. 3044/2002)

– η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου για τη νομιμοποίηση τμήματος υπογείου με μεταφορά συντελεστή και

– η οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Αμαρουσίου με την οποία εγκρίθηκε «κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος» (ισόγειο και α’ όροφος) το επίμαχο εμπορικό κέντρο και επετράπησαν νέες διαρρυθμίσεις.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγητής ο σύμβουλος Χ. Ράμμος) έκανε δεκτές τις προσφυγές και ακύρωσε τις αποφάσεις των δύο Πολεοδομιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2367/2007) με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 3044/2002 ο οποίος καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Όπως σημειώνουν οι δικαστές οι αποφάσεις των δύο Πολεοδομιών για την μεταφορά συντελεστή δόμησης και την έκδοση των οικοδομικών αδειών στηρίχθηκαν σε διατάξεις αντισυνταγματικού νόμου.

SHARE