Σοκ από Μουζάλα: Η Ελλάδα θα είναι χώρα εγκατάστασης προσφύγων

mouzalas

Απροσδόκητη “έκπληξη” επεφύλασσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στους δημάρχους κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες/πρόσφυγες στη χώρα μας θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Ο Γ. Μουζάλας, παραδέχθηκε επίσης ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους και σημείωσε πως  «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους» ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε, και πρόσθεσε πως «η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγια και πλημμύρα ταυτόχρονα» τονίζοντας το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Αλλά και νωρίτερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως το πρόβλημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού είναι διαχειρίσιμο και φρόντισε να καθησυχάσει τους περιφερειάρχες λέγοντας: «Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» και ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

SHARE