ΣΕΚΑΠ: Τη διεκδικεί βρετανικό fund

Την εξαγορά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της καπνοβιομηχανίας «ΣΕΚΑΠ Α.Ε.», που πωλεί η ΑΤΕ, επιδιώκει βρετανικό fund, το οποίο όμως μετά το αρχικό ενδιαφέρον του, κρατά στάση αναμονής εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το fund εισήλθε ξαφνικά στη διαδικασία πώλησης της ΣΕΚΑΠ και φέρεται να ήρθε σε επαφή με την ΑΤΕ, αφού ο επίσημος διαγωνισμός πώλησης της ΣΕΚΑΠ εκτιμάται ότι δεν τελεσφόρησε.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού είχε απομείνει να υποβληθεί δεσμευτική οικονομική πρόταση εξαγοράς από τη βορειοελλαδική εταιρεία, «Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος», η οποία είχε καταταχθεί δεύτερη μετά την ινδική Bommidala, που τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία. Όμως το ατελέσφορο του διαγωνισμού, έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΤΕ να αναζητήσει πλέον ελεύθερα από την αγορά ενδιαφερόμενο για το 50,36% της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου η τελευταία να μην πτωχεύσει.

Την ίδια στιγμή, με καθυστέρηση σχεδόν πέντε ετών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση επενδύσεων της ΣΕΚΑΠ με κονδύλιο από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ύστερα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Το επενδυτικό σχέδιο και η εκταμίευση της επιδότησης της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ δεν είχαν προωθηθεί μέχρι στιγμής, καθώς δεν είχε ικανοποιηθεί η προϋπόθεση της αύξησης των εργαζομένων.

Εξόφληση υποχρεώσεων
Πάντως το κονδύλι των 4,5 εκατ. ευρώ αφού μπει στα «ταμεία» της ΣΕΚΑΠ, αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εξόφληση υποχρεώσεων leasing. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ζητούν η πρώτη δόση από τα 4,5 εκατ., η οποία φτάνει το 1,35 εκατ. ευρώ, να μείνει στο «ταμείο» της εταιρείας και να μην εκχωρηθεί στην ΑΤΕ Leasing.

Το αδιέξοδο της ΣΕΚΑΠ περιγράφεται ανάγλυφα σε επιστολή των 252 εργαζομένων της προς την ΑΤΕ, όπου επισημαίνεται πως «είμαστε απλήρωτοι από το Μάρτιο, οι προμηθευτές διεκδικούν τα οφειλόμενα και δυστυχώς δεν υπάρχει ορατό μπροστά μας το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός».

SHARE