Προσφυγικό: Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση – Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ, αυστηρό μήνυμα Μουζάλα

kammenos mouzalasΣτην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την προσφυγική κρίση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κάλεσε μέσω επιστολής το ΝΑΤΟ να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης task force στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, κατηγορώντας την Τουρκία πως προσπαθεί “να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα”.

“Εστειλα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να υλοποιήσει την ομόφωνη συμφωνία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.  “Στην επιστολή, ζητώ από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να κινηθούν ανατολικά των ελληνικών νησιών”, σημείωσε ο ίδιος.

Οπως είπε ο υπουργός, η Τουρκία έχει εγείρει νέες απαιτήσεις για να αναπτυχθεί η task force. “Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα”, δήλωσε.

Αυστηρή προειδοποίηση Μουζάλα

Αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους και δεν δέχονται τους πρόσφυγες απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “ΑΠΕριττα” με τους Κωστή Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αστυνομικοί διευθυντές των κρατών αυτών ακύρωσαν την απόφαση που έλαβαν πριν από 15 μέρες οι αρχηγοί τους για διατήρηση του status quo, μέχρι τις 8 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η ελληνική στάση απέναντι σ’ αυτές τις χώρες, οι οποίες δρουν με βάναυσο, όπως τόνισε, τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες, θα σκληρύνει.

Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: “θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ”.

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Αυστρία

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Ελλάδα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της. Το διάβημα επέδωσε χθες, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, στην πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην πρέσβη της Αυστρίας ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή, επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες και το όνομα της ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη, προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

SHARE