ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΟΥΣΚ: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα – ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρώσεις στις χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες

image

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την τήρηση των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενώ ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες. Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

‘Οπως τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από το προσφυγικό». 

Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της ΕΕ και θα παραμείνει, ξεκαθάρισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Tουσκ απηύθυνε έκκληση προς τους πιθανούς παράτυπους μετανάστες να μην έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να μην πιστεύουν τους διακινητές.
«Οι κανόνες Σένγκεν θα επαναενεργοποιηθούν. Θα αυξήσουμε τη στήριξη μας προς τους πρόσφυγες της Συρίας», τόνισε.

«Πρέπει να αποφύγουμε τις διχόνοιες εντός της ΕΕ. Οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  χαιρέτισε την οικονομική βοήθεια της Κομισιόν προς την Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ε.Ε δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την Αθήνα επισκέπτεται και πάλι σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο σειράς επαφών που έχει για το προσφυγικό στις πρωτεύουσες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» από την 1η έως και τις 3 Μαρτίου.  

Η περιοδεία του Ντ. Τουσκ, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ξεκίνησε από τη Βιέννη, την  Τρίτη και  στη συνέχεια  ο κ. Τουσκ μετέβη στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια.

Στην Αθήνα θα  συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην  Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αύριο Παρακευή θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

 Αλέξης Τσίπρας: Η λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με τo προσφυγικό, ενόψει της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο twitter .

1. H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπ. κρίσης

2. θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή.

3. Όπως εξήγησα στο Γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση.

4. Και την συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά  θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντ. Τούσκ

5. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην Ε.Ε., ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση (5/5), αναφέρεται στις πέντε αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter.

SHARE