Ελεύθερος μετά την ανάκριση ο Λούλα ντα Σίλβα για το σκάνδαλο της Petrobas

lulaUPD: Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο των ερευνών για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς.

Στον δρόμο έξω από το σπίτι του Λούλα, υποστηρικτές του ντυμένοι με κόκκινα πουκάμισα φώναζαν συνθήματα και, σε κάποιες περιπτώσεις, ήρθαν στα χέρια με αντιπάλους του που οργάνωσαν μια αντιδιαδήλωση. Δεκάδες αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο για να σταματήσουν τις συγκρούσεις και εκκένωσαν δια της βίας τον δρόμο. Υποστηρικτές του Λούλα είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάουλο, όπου βρίσκεται η έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

“Ο Λούλα είναι ένας πολιτικός που διχάζει την κοινωνία της Βραζιλίας”, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ραφαέλ Κορτές. “Είτε φυλακιστεί, είτε όχι, οι κατηγορίες σε βάρος του θα κινητοποιήσουν τις πολιτικές δυνάμεις που θα βγουν στον δρόμο”, είπε.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία που διέταξε τη σημερινή έρευνα δηλώνει ότι έχει αποδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος δωροδοκήθηκε από το κύκλωμα απάτης που δρούσε στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, μέσω εργασιών που έγιναν σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο διαμέρισμα που διαθέτει καθώς και σε ένα εξοχικό σπίτι του. Ο Λούλα τονίζει ότι το διαμέρισμα δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία OAS, όμως οι εισαγγελείς επιμένουν ότι οι θυρωροί, οι μηχανικοί της OAS και οι εργολάβοι είπαν όλοι ότι προοριζόταν για την οικογένεια του πρώην προέδρου.

Η OAS φέρεται επίσης να κατέβαλε περίπου 1,3 εκατ. ρεάλ για τη μεταφορά και την αποθήκευση αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα όταν έληξε η θητεία του Λούλα.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν επίσης τα χρήματα που κατέβαλαν στον Λούλα διάφορες εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Petrobras, όπως η Odebrecth, ως “δωρεές” ή αμοιβές για ομιλίες του.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αντάλλαγμα για τα “δώρα” τους σε πολιτικούς, οι εταιρείες λάμβαναν επικερδή κρατικά συμβόλαια.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Για ανάκριση προσήχθη ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς Petrobras,  όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα.

“Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) πραγματοποιεί έρευνες στην κατοικία του, στο Ινστιτούτο Λούλα και στις κατοικίες πολλών συνεργατών του και μελών της οικογένειάς του”, δήλωσε ο Χοσέ Κρισπινιάνο, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λούλα προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση.

Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής “εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.

“Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα (απάτης) Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια”, αναφέρει η εισαγγελία.

“Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων”, προσθέτει η εισαγγελία.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως “σχεδόν 200 αστυνομικοί και 30 επιθεωρητές φόρων εκτελούν 44 δικαστικά εντάλματα, από τα οποία 33 εντάλματα έρευνας και 11 εντάλματα προσαγωγών για ανάκριση στα κρατίδια του Ρίο ντε Ζανέιρο, του Σάο Πάολο και της Μπαχία”.

Αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας εντάσσεται στην τεράστια επιχείρηση “Γρήγορο πλύσιμο” που ξεκίνησε το 2014 προκειμένου να διερευνηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras το οποίο κόστισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία.

SHARE