Προς ναυάγιο η πώληση της Bulgarian Telecomms Company

Αναστέλλεται, όπως όλα δείχνουν, η πώληση της βουλγαρικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Bulgarian Telecommunications Company – BTC (Vivacom) καθώς οι πιστωτές της –στον έλεγχο τον οποίων έχει περάσει η εταιρεία– απορρίπτουν ως χαμηλές τις προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις διεκδικητές, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Γερμανός σε συνεργασία με το fund Novator.

Πηγές που παρακολουθούν, ωστόσο, τη διαδικασία αναφέρουν πως η πώληση της BTC (Vivacom) βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά ζητημάτων και αυτός ήταν ο λόγος που ο τουρκικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Turkcell που εμφανίζονταν ως ο επικρατεστερος διεκδικητής, ζήτησε ένα μέρος του τιμήματος να τοποθετηθεί σε “κλειστό” λογαριασμό έως ότου λήξει η αντιδικία της Pacific Century Group του Κινέζου μεγιστάνα Richard Li, με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της BTC.

Η προσφορά της Turkcell για τη Vivacom, της μεγαλύτερης εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας και τρίτη σε μερίδιο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, εμφανίζεται να βρίσκεται στα επίπεδα των 870 εκατ. ευρώ, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από την τουρκική πλευρά. Στο διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση του 94% της εταιρείας, πρόταση κατέθεσε και η Olympia Development του Πάνου Γερμανού, σε συνεργασία με το fund Novator του Ισλανδού επενδυτή Thor Bjorgolfsson, η Corporate Commercial Bank που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Τσβέταν Βασίλεφ και το Pamplona Capital Management, εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο.

Οι εξελίξεις αυτές απομακρύνουν την εκ νέου είσοδο της Γερμανός στη βουλγαρική τηλεπικοινωνιακή αγορά, από όπου αποχώρησε μετά την πώληση της αλυσίδας στην Cosmote, για να ακολουθήσει η επένδυση στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play. Εκεί ο Π. Γερμανός είχε συνεισφέρει ένα δίκτυο 450 καταστημάτων, παίρνοντας ως αντάλλαγμα το 21% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ στη συνέχεια η κοινή συμμετοχή Γερμανού-Bjorgolfsson ανέβηκε στο 50,3%.

Η Play αποτελεί ίσως το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως στην αγορά των τηλεπικοινωνιών όπου ο τέταρτος παίκτης που μπαίνει στην αγορά καταφέρνει να πάρει σημαντικό μερίδιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Σε τέσσερα σχεδόν χρόνια έφτασε τους 5,2 εκατ. συνδρομητές, αύξησε το μερίδιό της από το 2% στο 11,8% και πλέον έχει ως στόχο να αγγίξει το 20% τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά για τον όμιλο Olympia Development, μετά την εκπλήρωση του όρου στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση της “Γερμανός” στη Cosmote το 2006 που ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας θα απείχε μέχρι το τέλος του 2011 από κάθε ανταγωνιστική –για την Cosmote– δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις που φαίνεται να έχουν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία για τη διάθεση συνδέσεων και γενικότερα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω των δύο αλυσίδων που ελέγχει ο Π. Γερμανός, της Multirama και των Public. Οι συζητήσεις, όμως με έναν εκ των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας γίνονται και σε επίπεδο μετοχικής συνεργασίας που εάν καταλήξουν σε συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αλλάξουν εκ νέου το τοπίο στην αγορά.

SHARE