Προειδοποιεί και η Τσέχια για έξοδο από την ΕΕ

sobotka

Προειδοποίηση ή συντεταγμένη κίνηση τακτικής; Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσαλβ Σομπότκα έριξε την βόμβα όταν δήλωσε πως αν υπάρξει αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει τότε θα ανοίξει η συζήτηση και για ένα Czexit (έξοδος της Τσεχίας από την ΕΕ).

Με το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού να ενδυναμώνεται μέσα από την κρίση ο κ. Σομπότκα σημείωσε πως «αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, μια συζήτηση για την αποχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας πρέπει να αναμένεται μέσα σε μερικά χρόνια», αλλά φρόντισε να υπογραμμίσει πως « υπάρχει κίνδυνος να είναι αληθινά τεράστιος ο αντίκτυπος», ιδιαίτερα για τις οικονομικές συνέπειες και για τις συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ.

Η ανησυχία του πρωθυπουργού της Τσεχίας ενισχύεται και από την πιθανότητα να βρεθεί η χώρα υπό την «σφαίρα επιρροής» της Ρωσίας. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια απόλυτη άρνηση της εξέλιξης μετά το 1989», τη χρονιά που έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πράγα.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το ινστιτούτο STEM, τρεις Τσέχοι στους πέντε δήλωναν δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.

Τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα, που τροφοδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τον ευρωσκεπτικιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, που διετέλεσε αρχηγός του κράτους από το 2003 έως το 2013, συνδέονται αυτή τη στιγμή κυρίως με τη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με το STEM.

Ο νυν πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ζητεί επίσης να σταματήσει το κύμα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη. Συμμετείχε μάλιστα πέρυσι σε μια συγκέντρωση εναντίον των μεταναστών που είχε οργανωθεί από το ξενοφοβικό κίνημα Μπλοκ εναντίον του ισλάμ.

SHARE