Πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα ελληνικά πλεονάσματα ζητούν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί

(upd) Την προσωπική του δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα εντός το Μαΐου, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Eurgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα το Μάιο. Πρέπει να γίνει το Μάιο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλή. Η ανάπτυξη πέφτει και πάλι, τη στιγμή που χρειάζεται να συνεχιστεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη. Ναι έχετε την προσωπική μου δέσμευση ότι θα επανέλθω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα δεν δίνει έμφαση στη λιτότητα αλλά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων θα μπορεί να επενδυθεί για θετικές πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Ναι θα συζητήσουμε το χρέος και η ελάφρυνση τού χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι το Εurogroup πέρυσι έδωσε αυτή τη δέσμευση να επιστρέψουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η οικονομία σε μια βιώσιμη πορεία».

13:25

«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είναι σε εξέλιξη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό ‘πακέτο’ θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα. Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Eurostat επιβεβαίωσε πρόσφατα πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 έφτασε το 3,9%.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, και στη συνέχεια τον Μάρτιο με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επετεύχθη μία συνολική συμφωνία στις αρχές Απριλίου. «Αποφασίσαμε για την αλληλουχία των μέτρων μεταρρύθμισης, για να υπάρξει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, προχώρησε με τη ‘γλώσσα’ των αριθμών: το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Και ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).

Ζήτησε, και αυτός, ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα πρέπει πρέπει να νομοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προσθέτοντας ότι όταν περάσουν αυτά τα μέτρα θα υπάρξει και η επίσημη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση.

Καταλήγοντας, ο επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο και ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μία «πιο ρεαλιστική πορεία» για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος.

Οι δευτερολογίες

Την υπόσχεση ότι θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό με μια «δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα», εξέφρασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνεχιστεί και πως ό,τι προκύψει από εκεί θα πρέπει να επενδυθεί στη χώρα που το έχει ανάγκη. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και ότι θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016. «Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, στη δευτερολογία του ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους. «Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα.
Ο Π. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων, μετά το πέρας του προγράμματος, το οποίο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» για να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.

Οι τοποθετήσεις Παπαδημούλη – Κύρτσου

Την άποψη ότι το Eurogroup της 22ης Μαϊου θα πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτωνν εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ελληνική οικονομία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, τόνισε ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συντηρείται ένα κλίμα ανασφάλειας.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», ανέφερε ο Γ. Παπαδημούλης. «Το Εurogroup της 22ης Μαϊου να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα. Συγκεκριμένα, είπε ότι το πλεόνασμα το 2016 έκλεισε εννέα φορές πιο πάνω από τον συμφωνημένο στόχο και 42 φορές πιο πάνω από «τις αιωνίως αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ». Ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το ελληνικό χρέος και τα πλεονάσματα, ώστε στις 22 Μαϊου να υπάρξει συμφωνία. «Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά, έχει κάνει αλλαγές με περικοπές, ανεργία και θυσίες. Φτάνει το πινγκ πονγκ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, εξέφρασε την άποψη ότι όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, συντηρείται ένα κλίμα ανασφάλειας και πως μεγαλώνει το κοινωνικό κόστος διαχείρισης της κρίσης. Συμπλήρωσε ότι τα 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες το 2015 δεν έχουν επιστρέψει ακόμα, καθώς οι αποταμιευτές δεν έχουν πειστεί ακόμα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποφεύγουν τις συναλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος γιατί δεν έχουν ρυθμιστεί κάθε είδους οφειλές τους που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης και φοβούνται ότι τα έσοδά τους θα δεμσμευθούν και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. «Η πραγματική οικονομία χρειάζεται μία πραγματική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση που θα δίνει πραγματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

SHARE