Παυλόπουλος προς Στάινμαϊερ: Η Ελλάδα καθορίζει κυρίαρχα τον τρόπο φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης

paulopoulos steinmeierΣαφές μήνυμα ότι στα δικά της όρια, η Ελλάδα καθορίζει κυριάρχως τα σύνορα της Ευρώπης καθώς και τον τρόπο φύλαξής τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Στάινμαϊερ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμαϊερ εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου και εξήρε τη δική του συμβολή  για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Προσδιόρισε μάλιστα για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

“Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται με κυρίαρχο τρόπο από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι  ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα Κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς” υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, διότι γνωρίζει πολύ περισσότερο τι σημαίνει Άνθρωπος, τι σημαίνει ανάγκη να προστατεύσουμε τον Άνθρωπο, να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες με βάση τις οποίες γεννήθηκε η Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει, αλλά σε συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού,  “Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Μένουμε σταθεροί σε αυτές παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα οικονομικά. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον ‘Ανθρωπο, θα συνεργαστούμε και θέλουμε την συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με την Γερμανία, προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μια πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Στάινμάϊερ υποστήριξε ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο (αναφορικά με το προσφυγικό) και υπογράμμισε ότι χρειάζεται Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική επί του θέματος.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι για όλα αυτά χρειάζεται περισσότερη  Ευρώπη αλλά και καταμερισμός των βαρών.

Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι επλήγησαν από παρανοήσεις και τόνιε ότι πρέπει να επανέλθουν οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας.

SHARE