Παρεμβαση Φέσσα (ΣΕΒ) στη ΔΕΗ για το ενεργειακό κόστος

fessas1Επιστολή στη ΔΕΗ με την οποία ζητά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις ώστε να διαμορφωθούν τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα αντανακλούν το οριακό κόστος της ΔEΗ, απαλλαγμένο από «μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες», απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας προς τον πρόεδρο της επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη.

Η επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ενημερωθήκαμε προσφάτως από τον τύπο ότι η ΔΕΗ  συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τη «Συμμόρφωση με το Ν. 4336/2015 για κατάργηση της έκπτωσης 20% στα Τιμολόγια Υψηλής Τάσης και την Έγκριση νέων Τιμολογίων Υψηλής Τάσης».

Όπως έχει επισημανθεί με έμφαση στο παρελθόν και συγκεκριμένα με τις από 20.1.2015 (ΑΠ 80) και 24.4.2015 (ΑΠ 633) επιστολές του Συνδέσμου προς τη Διοίκηση της ΔEΗ καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στα γραφεία σας την 5.5.2015 με το Προεδρείο της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, τόσο ο Σύνδεσμος θεσμικά όσο και οι μεμονωμένες βιομηχανίες-μέλη του, ιδίως οι ενεργοβόρες, επιδιώκουν παγίως και αναμένουν από τη ΔEΗ τη διεξαγωγή καλόπιστων διαπραγματεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση εξατομικευμένων και ανταγωνιστικών τιμολογίων στη βάση των αρχών που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Προμήθειας, συνεκτιμώντας τη σημαντική μείωση του συνολικού κόστους της ΔEΗ κατά την τελευταία διετία ως απόρροια της κατακόρυφης πτώσης των διεθνών τιμών καυσίμων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Αυτονόητη λοιπόν κατανόηση του Συνδέσμου είναι ότι η διεξαγωγή της επικείμενης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔEΗ δεν μπορεί να παρουσιάζει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της ΓΣ του Φεβρουαρίου 2014, όπου θέματα εμπορικής πολιτικής παραπέμφθηκαν σε αυτήν και της οποίας οι αποφάσεις, οδήγησαν στην ουσία σε μονομερή καθορισμό τιμολογίων.

Προς τούτο, καλούμε με την παρούσα τη ΔEΗ να προβεί άμεσα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις κατ’ αρχήν με τη μεγάλη πλειοψηφία της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σε ατομικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων, τα οποία (τιμολόγια) –κατά την πάγια θέση του Συνδέσμου και τη ρητή πρόβλεψη του ν. 4336/2015– θα αντανακλούν το οριακό (δηλ. το μεταβλητό) κόστος παραγωγής της ΔEΗ, απαλλαγμένο ασφαλώς από «μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες».

Εδραία πεποίθηση του Συνδέσμου, είναι ότι ο ειλικρινής αυτός διάλογος θα επιτρέψει την διαμόρφωση μίας συγκροτημένης και άμεσα υλοποιήσιμης πρότασης (εν όψει της τυπικής έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ), και την έναρξη μίας νέας εποχής δημιουργικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ  και των σημαντικότερων πελατών της, με γνώμονα την από κοινού ώθηση της εθνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Φέσσας»

SHARE