Παρέμβαση Μέρκελ – Ολάντ για την ανακατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη

German Chancellor Angela Merkel (R) and the new French president Francois Hollande arrive to address a press conference at the German Chancellery on May 15, 2012 in Berlin. Francois Hollande meets Angela Merkel for their first talks on the debt crisis as Greece's future in the eurozone appears uncertain before giving a news conference and sharing a working dinner. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Οι ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας ρίχνουν το βάρος τους στις προσπάθειες της Κομισιόν για νέο σύστημα ανακατανομής του αριθμού των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, λίγες ημέρες πριν η Κομισιόν παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της ενόψει της συνόδου των ΥΠΕΣ.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση» λέει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «η λέξη κλειδί είναι το ‘υποχρεωτικό’» τονίζει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου πρόταση για μηχανισμό ανακατανομής των προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες που φτάνουν στην ΕΕ -ως επί το πλείστον, σε Ιταλία και Ελλάδα- στο σύνολο των κρατών μελών της Ένωσης.

Το σχέδιο, τις αδρές γραμμές του οποίου αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη στην Ευρωβουλή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα προβλέπει ανακατανομή επιπλέον 120.000 προσφύγων (πλέον των 40.000 που είχαν αποφασιστεί προ μηνών). Στις πληροφορίες αυτές, που ακούγονταν εδώ και ημέρες από συγκλίνουσες πηγές στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, προστέθηκαν τη Δευτέρα οι λεπτομερέστες αναφορές της γαλλικής Monde -σύμφωνα με την οποία από την ανακατανομή θα εξαιρεθούν η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο το μεσημέρι της Δευτέρας το γερμανικό πακέτο μέτρων για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι «είναι κατεπείγουσα η ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση».

«Δεν μπορεί το βάρος να πέφτει μόνο σε λίγες χώρες» είπε η Μέρκελ. Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, και -αναφερόμενη στις εικόνες με την υποδοχή σύρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου- η Μέρκελ είπε πως «οι πολίτες έδωσαν μία εικόνα της Γερμανίας για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι».

Σχεδόν ταυτόχρονα από το Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκινούσε το μεσημέρι την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του με την ανάγκη μέτρων για το μεταναστευτικό.

Ανάμεσα στις «τόσες εικόνες που συγκλόνισαν συνειδήσεις», ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε την εικόνα «ενός παιδιού νεκρού, με το πρόσωπό του πάνω στην άμμο μίας τουρκικής παραλίας, σύμβολο των 3.000 ναυαγών από την αρχή του χρόνου».

«Μαζί με την Γερμανία, έχουμε προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό ανακατανομής για τους πρόσφυγες» είπε ο Ολάντ, και τόνισε: «Η λέξη-κλειδί είναι το “υποχρεωτικός”, αυτή είναι η διαφορά με αυτό που γίνεται, ή καλύτερα δεν γίνεται, αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Το Παρίσι, υπενθυμίζεται, είχε εμφανιστεί να αμφιταλαντεύεται στις προ μηνών προτάσεις της Κομισιόν για μηχανισμό.

«Η Γαλλία  είναι διαθέσιμη να αναλάβει το μερίδιό της. Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει ανακατανομή 120.000 προσφύγων, από τους οποίους οι 24.000 προς τη Γαλλία, και θα το κάνουμε» είπε ο Ολάντ. 

SHARE