Παπαϊωάννου: Επανεξετάζεται το άρθρο 99

Τη σύσταση επιτροπής η οποία θα επανεξετάσει το περιβόητο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση από επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτό με απώτερο στόχο να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις, ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σήμερα εκκρεμούν δύο χιλιάδες αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 ενώ το 2005 οι αιτήσεις ανέρχονταν μόλις στις επτά (7)! Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η κατεύθυνση θα είναι να συντομεύσει το χρονικό διάστημα της διαδικασίας για ένταξη στο άρθρο 99 και να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην γίνεται κατάχρησή του απο επιχειρήσεις και επιχειρηματίες προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμη και στην αποχή που πραγματοποιούν οι δικηγόροι από τα καθήκοντα τους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι δεν έχει κατανοήσει γιατί οι δικηγόροι προχώρησαν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Οπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εξαιτίας της αποχής αυτή τη στιγμή υποφέρει η δικαιοσύνη, οι έλληνες πολίτες, αλλά και νέοι δικηγόροι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι αντίθετοι σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε μάλιστα τα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων να αναλάβουν την ευθύνη τους, που όπως είπε έχουν απέναντι τον τόπο αλλά και την δικαιοσύνη. Ακόμη αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των δικαστών εν όψει τον επερχόμενων περικοπών στους μισθούς τους λέγοντας πως ναι μεν το σύνταγμα τους προσφέρει ειδική μισθολογική μεταχείριση όμως δεν μπορούν να αφήνουν αιχμές ότι δεν θα εργάζονται πέραν του ωραρίου τους διότι αυτή τη στιγμή όλοι οφείλουν να συμβάλουν για να βγει η χώρα από αυτό το σκοτεινό τούνελ.

Ο κ.Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup λέγοντας πως για τα επόμενα τρία χρόνια η χώρα δεν θα βρίσκεται κάτω από το φάσμα της χρεοκοπίας ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως το σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στο χρονικό ορίζοντα δύο μηνών καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ειδικός λογαριασμός δεν αποτελεί εξάρτηση αλλά εγγύηση ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. «Τα επόμενα χρόνια θα έχει βαρυχειμωνιά για πολλούς έλληνες όμως έστω και έτσι υπάρχει ελπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των φυλακών λέγοντας πως έχει ζητήσει από τους κυρίους Βενιζέλο και Ρέππα να υπάρξει εξαίρεση από το καθεστώς των προσλήψεων που ισχύει σήμερα ώστε τα σωφρονιστικά καταστήματα να στελεχωθούν με ανθρώπινο δυναμικό.

Τόνισε ότι προσπάθησε να αποσυμφορήσει τις φυλακές με το γνωστό νόμο δυστυχώς όμως, όπως είπε, δεν έτυχε της αντιμετώπισης που περίμενε από ΝΔ και ΛΑΟΣ. “Παρόλα αυτά είπε έχουμε ένα καλό νόμο που θα έχει διάρκεια δέκα μηνών και περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Παπαιωάννου παρουσίασε διάφορες αλλαγές που επέρχονται στο σχέδιο νόμου για τις προσωπικές εμπορικές εταιρίες.

SHARE