Παναγιωτόπουλος: Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το Σύνταγμα

Η πρωτοβουλία της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών εκθέτει τους εμπνευστές της, όπως αναφέρει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο και ορίζει ρητά ότι “οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”.

“Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με το Σύνταγμα στον βωμό εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων. Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν και να προστατεύσουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα μόλις γίνει κυβέρνηση”, προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, σε ενημερωτικό σημείωμά της, η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως από τη στιγμή που το ζήτημα ρυθμίζεται με σαφή διάταξη του Συντάγματος, οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να δρομολογηθεί αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης.

“Ως εκ τούτου, κάθε άλλη συζήτηση αυτήν την ώρα είναι άκαιρη, ατελέσφορη και τελικά επιβλαβής για τη σχέση εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο να απολαμβάνει ο θεσμός της Δικαιοσύνης από τους πολίτες”, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς, επισημαίνοντας πως οι λειτουργοί της Θέμιδος οφείλουν να επιτελούν το έργο τους απερίσπαστοι και “να αποφεύγουν ενέργειες που επιτείνουν την αναταραχή, που επικρατεί, εδώ και αρκετό καιρό, σε αυτόν τον χώρο”.

Η ΝΔ καλεί την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, να λειτουργήσει με ανάλογο πνεύμα θεσμικής υπευθυνότητας, “να αναθεωρήσει την επίμονη στάση της και να ανακαλέσει την πρωτοβουλία της”. Ακόμη, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο κοντονή, να επανεπιβεβαιώσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του επί του θέματος, και τον πρωθυπουργό, “ως τακτικό συνομιλητή της κυρίας προέδρου επί μισθολογικών και άλλων διεκδικήσεων του δικαστικού κλάδου, να πάρει, επίσης, σαφή θέση και να εγκαταλείψει κινήσεις που δημιουργούν αναταραχή στους κόλπους της Δικαιοσύνης και φανερώνουν ένα πρόσωπο άκρως αυταρχικό, αλλά και απαξιωτικό απέναντι στους βασικούς θεσμούς του κράτους δικαίου”.

SHARE