Ο Τούρκος Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει την Ελλάδα

 

 Ο  μεγαλοκατασκευαστής Γιασέρ Ασκιόγλου έτοιμος για μπίζνες υψηλών προδιαγραφών…

 

 Τον τελευταίο καιρό το βασικό προϊόν που μοσχοπουλάνε οι Τούρκοι στη χώρας μας είναι οι… σαπουνόπερες. Αντε και μερικές αλυσίδες με ρούχα (Koton, Mavi Jeans, o όμιλος Ipekyol) και παπούτσια (η εταιρεία Inci) που έχουν διεισδύσει τελευταία στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και η ισχυροποίηση μεγάλων εταιρειών έχουν ανοίξει την όρεξη της γειτονικής χώρας για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα του real estate και του τουρισμού, και μάλιστα σε κορυφαίο επιχειρηματικό επίπεδο όπως δείχνει το ενδιαφέρον του προέδρου του κατασκευαστικού κολοσσού Ascioglu, Γιασέρ Ασκιόγλου, του αποκαλούμενου και Ντόναλντ Τραμπ της γείτονος χώρας.

 

Η εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε ότι Τούρκοι επιχειρηματίες, κυρίως από τον κλάδο των κατασκευών, έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα και αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να… πέσουν στην ελληνική αγορά πολλά εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

 

Μάλιστα, για πολλούς θα ήταν ευχής έργο η διείσδυση Τούρκων επιχειρηματιών στη χώρα μας καθώς η οικονομική διπλωματία θεωρείται η καλύτερη «συγκολλητική ουσία» στις σχέσεις των δύο χωρών. Η πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και το μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει ανοίξει την όρεξη στους γείτονές μας για οικονομική «εισβολή».

 

Οι επαφές που έγιναν στη Θεσσαλονίκη έβγαλαν στον «αφρό» τον Τούρκο μεγαλοεργολάβο Γιασέρ Ασκιόγλου, πρόεδρο του κατασκευαστικού κολοσσού της Τουρκίας, Ascioglu.

 

Συναντήσεις

 

«>assets LARGE t 420 54009269 type12128 Ο Τούρκος Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει την Ελλάδα

Εδώ και τρία χρόνια ο όμιλος Ασκιόγλου έχει στο στόχαστρό του το Ελληνικό. 

 

Ο επιχειρηματίας είχε συναντήσεις με παράγοντες της συμπρωτεύουσας και κυρίως με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, σημειωτέον, προωθεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω οικονομικών συνεργασιών. Αν όλα όσα πρότεινε ο Ascioglu υλοποιηθούν με κάποιον τρόπο τότε θα μιλάμε για πραγματικό… Πορθητή που μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο ελληνικό real estate.

 

Ο Τούρκος κατασκευαστής τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, γατί εδώ εμείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε στο σπίτι μας».

 

Πάντως, ο Γιασέρ Ασκιόγλου διέψευσε ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε σενάρια εξαγοράς του ξενοδοχείου σύμβολου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς.

 

assets LARGE t 420 54009270 type12128 Ο Τούρκος Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει την Ελλάδα

 

Σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Ζαννό Απικιάν, τόνισε ότι οι Τούρκοι κατασκευαστές πιστεύουν στην ανάκαμψη του ελληνικού real estate, ενώ θα ενδιαφερόταν να επενδύσουν σε τουριστικά ακίνητα και σε ξενοδοχεία.

 

Οι πρώτες επαφές
Τα σχέδια για το «Ελληνικό» και τη Θεσσαλονίκη…

 

Ο όμιλος Ascioglu ξεκίνησε το 1967 και έχει κατασκευάσει εμπορικά κέντρα, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, νοσοκομεία, μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα.

 

«>assets LARGE t 420 54009434 type12128 Ο Τούρκος Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει την Ελλάδα

Το «Μαϊάμι του Αιγαίου» με κατοίκους όπως η Τζολί είναι ο νέος μεγάλος κατασκευαστικός στόχος του Ασκιόγλου 

 

 

Εχοντας λοιπόν μακρά πείρα σε μεγάλα projects ο Γιασέρ Ασκιόγλου έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του για την εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

 

Ο διαγωνισμός «άνοιξε» την Πέμπτη με την πρώτη φάση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας να καταθέσει πρόταση αξιοποίησης.

 

Οπως είπε ο Ασκιόγλου, εδώ και τρία χρόνια έχουν στο στόχαστρο το Ελληνικό και γενικότερα την ελληνική αγορά αλλά δεν μπορούν να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.

 

«>assets LARGE t 420 54009435 type12128 Ο Τούρκος Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει την Ελλάδα

Και η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ ψωνίζει στου… Ασκιόγλου.

 

Τις ανατολικές περιοχές 
Παράλληλα, τόσο η συγκεκριμένη τουρκική εταιρεία όσο και άλλοι επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις ανατολικές περιοχές της συμπρωτεύουσας για αναπτύξεις εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και συγκροτήματα κατοικιών. Επίσης, κατατέθηκε ανεπίσημη πρόταση για αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα, αλλά και για μεγάλη έκταση του Δημοσίου στην περιοχή της Μίκρας.

 

Ο δήμαρχος φέρεται να αντιπρότεινε την κατασκευή business center στους Λαχανόκηπους σε έκταση 410 στρεμμάτων, με στόχο και την ανέγερση κατοικιών.

 

Δεν προλαβαίνει να χτίζει
Πουλάει σπίτια σε πολιτικούς, κάνει όνειρα για την Τζολί

 

assets LARGE t 420 54009437 type12128 Ο Τούρκος Ντόναλντ Τραμπ χτυπάει την Ελλάδα

Selenium Twins

 

Οσοι γνωρίζουν από τουρκικές business κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα δυναμικό κατασκευαστή και για έναν όμιλο που αναπτύσσεται ραγδαία στην Τουρκία. Σήμα κατατεθέν της εταιρείας του Γιασέρ Ασκιόγλου είναι οι ουρανοξύστες Selenium Twins στην Κωνσταντινούπολη.

 

Με μοναδική θέα στον Βόσπορο, ο εργολάβος κατάφερε να προσελκύσει πολύ γνωστούς αγοραστές διαμερισμάτων. Μεταξύ αυτών δύο πρώην πρωθυπουργοί, o Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλέρ, αλλά και μερικές από τις πιο γνωστές και πλούσιες οικογένειες της Τουρκίας, όπως ο Ραχμί Κοχ, ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου Koc (αγόρασε το ακριβότερο διαμέρισμα) και ο όμιλος Σαμπανσί.

 

200 εκατ. 
Οι φιλοδοξίες του Ασκιόγλου δεν σταματούν εδώ. Το επόμενο μεγάλο σχέδιό του είναι η ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στο παραθαλάσσιο Bodrum (Αλικαρνασσός) με σκοπό την προσέλκυση ξένων αστέρων όπως η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ. Το έργο θα ονομάζεται Selenium Marine και θα κοστίσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια του μεγαλοεργολάβου να μετατρέψει την περιοχή σε Μαϊάμι του Αιγαίου. Στην ίδια περιοχή θα ξεκινήσει το 2012 η κατασκευή εμπορικού κέντρου 13.000 τ.μ. Από τα μεγαλύτερα σχέδια του Ασκιόγλου είναι μετατροπή του σταδίου Ali Sami Yen, πρώην έδρας της Γαλατάσαραϊ σε οικιστικό συγκρότημα, καθώς και η κατασκευή στην περιοχή Atakoy ενός ακόμη συγκροτήματος κατοικιών στα πρότυπα των Δίδυμων Πύργων.

 

1 δισ. ευρώ ο στόχος
Τράπεζες, μόδα και… κεμπάπ

 

Αρκετές τουρκικές επιχειρήσεις εισέρχονται σιγά σιγά στην ελληνική αγορά με βασικότερη παρουσία την τουρκική τράπεζα Ziraat Bank στη Θράκη. Real estate, τουρισμός, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, μέχρι και ταχυφαγεία με? κεμπάπ είναι στα σχέδια των γειτόνων μας.

 

Αν και η ελληνική παρουσία στην Τουρκία μετρά σχεδόν 7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν τοποθετηθεί μόλις με 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη παρουσία, με γνώστες της αγοράς να πιστεύουν ότι οι επενδύσεις μπορούν σύντομα να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

 

Η Ziraat Bank, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς της γειτονικής χώρας, έχει ήδη υποκαταστήματα στην Ελλάδα αλλά έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για να ανοίξει νέα και να επεκταθεί, μέσω της χώρας μας, στα Βαλκάνια. Ανάλογη κίνηση φαίνεται να επιδιώκει κι άλλη μια τράπεζα, η Isbank.

 

Το μεγάλο άλμα
Στην Ελλάδα, τα πιο γνωστά τουρκικά brands είναι οι Ipekyol, Koton, Mavi Jeans, Inci Shoes και Gizia. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν καταστήματα σε ιδιαίτερα εμπορικά σημεία στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι. Επίσης, η μεγάλη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Istikbal έχει ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον κάνει το μεγάλο άλμα στην Αττική. Ηδη μεγάλο πολυκατάστημα Istikbal ξεκίνησε να λειτουργεί στο Περιστέρι και δεν αποκλείεται ένα ακόμη να προστεθεί στα ανατολικά προάστια.

 

Φήμες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον να επεκταθούν στην ελληνική αγορά δύο εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων τροφίμων στην Τουρκία, των Mado και Citir Simit. Επίσης, την ελληνική αγορά φέρεται να «χτυπά» αλυσίδα κεμπάπ η οποία θα ήθελε να ανοίξει καταστήματα στην Αττική προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αγάπη των Ελλήνων για το γνωστό φαγητό.

 

Επίσης το άνοιγμα που έχει κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προς την Τουρκία έχει αποδώσει καρπούς, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων εθνικιστικών κύκλων.

 

Πρόσφατα, η Turkish Airlines υπέγραψε σύμβαση με την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ώστε οι πελάτες της να έχουν έκπτωση 20% στις διανυκτερεύσεις τους στα ξενοδοχεία της πόλης. Μάλιστα, το πρώτο εννεάμηνο του 2011 οι διανυκτερεύσεις Τούρκων πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί κατά 63% και σε αυτό έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν κάθε εβδομάδα 4 απευθείας πτήσεις της Turkish Airlines από και προς την Κωνσταντινούπολη.

 

Φυσικά, το real estate είναι στην πρώτη γραμμή των τουρκικών βλέψεων. Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός/ΒΝΡ Paribas Real Estate υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την τουρκική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στα ακίνητα Turyap SA, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην τουρκική και διεθνή κτηματαγορά, με 337 υποκαταστήματα στη γειτονική χώρα.

 

Στόχος η διερεύνηση των ευκαιριών που κρύβει η ελληνική αγορά ακινήτων. Αλλωστε, πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για αγορά νησιών, ξενοδοχείων, μεγάλων εκτάσεων κ.ά.

 

Selenium Twins
Σύμβολο ισχύος

 

Σήμα κατατεθέν της εταιρείας του Γιασέρ Ασκιόγλου και κατασκευαστικό της «καμάρι» είναι οι ουρανοξύστες Selenium Twins που ολοκλήρωσε το 2009 στην Κωνσταντινούπολη.

 

Πρόκειται για μοναδικούς δίδυμους πύργους 35 ορόφων με 180.000 τ.μ. για 240 διαμερίσματα και 16.000 για σούπερ μάρκετ και άλλες χρήσεις (νοσοκομείο, επιχειρηματικό κέντρο, καλλιτεχνικό κέντρο) που κόστισαν πάνω από 205 εκατ. δολάρια.

 

Στόχος του Ασκιόγλου ήταν να φτιάξει ένα είδος πολυτελούς κλαμπ που θα μοιάζει πολύ με τους πύργους του Ντόναλντ Τραμπ, τους γνωστούς Trump Tower στη Νέα Υόρκη.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ


SHARE