Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ – Στο Μαξίμου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι

(upd)Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ερωτώμενος αν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της Τουρκίας. 

Η συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών στην περιοχή. Αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, τόνισε ο Α. Τσίπρας.

“Θέλω να εξάρω τον ελληνικό ρόλο στα διεθνή φόρα, η Ελλάδα διακρίνεται για την αντικειμενική της άποψη”, τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.

Δεσμευόμαστε από κοινού να αναπτύξουμε τις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Η συνεργασία θα δράσει καταλυτικά σε μια περιοχή αρκετά αποσταθεροποιημένη» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου από την πλευρά του αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, και υπογράμμισε με σημασία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει με αξιοπιστία τη φωνή της Αιγύπτου στην ΕΕ.

«Από τη συνεργασία μας αναμένουν πολλοί, πολλά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί επίσημα την Αίγυπτο.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

sisi paulopoulos

Τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπυλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά την συνάντησή τους, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για την υποδειγματική συνεργασία των τριών χωρών και πρόσθεσε ότι αφορά πολλά θέματα και ιδίως την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο στο σύνολο του, και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να διδαχθεί πολλά σε ότι αφορά της συνεργασία της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπογράμμισε δε, ότι “δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτε, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα”.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι πρέπει να να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στην Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού το προσφυγικό και να αντιμετωπιστούν οι δολοφόνοι τρομοκράτες του ISIS.

Στις 15:00 ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου και του Πρωθυπουργού στον Τύπο.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

SHARE