Κ. Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Δεν υπάρχει σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη

(upd) «Δεν συζητάμε οποιοδήποτε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καγκλελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ενώ αναλυτική υπήρξε και η συζήτηση για το ζήτημα του προσφυγικού.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε στην κα Μέρκελ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία δίνοντας έμφαση στην ανεργεία και τη φτώχεια και υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της αξιολόγησης οδηγούν τους πιστωτές σε υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ μετέφερε τις σκέψεις του για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ σε όλους τους τομείς, όπως στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη. Οπως είπε μάλιστα η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιασικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητώντας πολιτική αλλά και υλική στήριξη από το Βερολίνο, αναγνώρισε πάντως πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε όσα θα έπρεπε να γίνουν. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με βουλευτές του CDU στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση

«Συζήτησα αναλυτικά με την Καγκελάριο Μέρκελ  για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.  Μετέφερα στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.  Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για την ακραία φτώχεια.

Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και  όσους χρειάζονται την αρωγή τους. Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη.
Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια.  Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις.   Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας.   Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της.  Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης.

Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος. Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο – Μέρκελ, Σόιμπλε και βιομήχανοι θα ακούσουν “κάλαντα” και θα δώσουν(;) “ευλογίες”

Αποτέλεσμα εικόνας για βερολινο μητσοτακης

Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο ξεκινά από σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13:00, στα κεντρικά γραφεία του CDU, ενώ στις 17:30 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του CDU.

Την Τρίτη στις 11:30 θα γίνει το τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τον κ. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις 13:00 ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Επιδίωξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,  είναι «να καταστήσει σε όλους σαφές ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι η Ελλάδα με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική».

Όπως έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. βασικό «αίτημα» του κ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση θα είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναπτύξει την άποψή του για ένα σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας, με το οποίο «η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει δημοσιονομικό “αέρα” από τους δανειστές, ώστε να της αναγνωριστεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Στοιχείο κλειδί κατά την άποψη της Ν.Δ. είναι ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλά μόνο με μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Στις συναντήσεις θα συζητηθεί εκτός από την οικονομία και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του.

Κ. Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή θα αποτρέψει το 4ο μνημόνιο

SHARE