Ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας

morales guatemalaΟ Τζίμι Μοράλες, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός της τηλεόρασης ο οποίος δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα, επωφελούμενος από τη δημόσια οργή που προκάλεσε ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο βάθυνε τη δυσπιστία των ψηφοφόρων στο πολιτικό κατεστημένο.

Ο 46χρονος Μοράλες κέρδισε με μεγάλη διαφορά την κεντροαριστερή αντίπαλό του και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το ότι δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία και μερικές από τις ιδέες του μπορεί να φαίνονται εκκεντρικές σε ορισμένους.

Στα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού κόμματος του Μοράλες, του Μετώπου Εθνικής Σύγκλησης (FCN), οι οπαδοί του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που του δίνουν τη νίκη με ποσοστό που πλησιάζει το 69%.

Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη ευρεία δυσαρέσκειά τους για την πολιτική τάξη της Γουατεμάλας που επαυξήθηκε όταν μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ έρευνα για ένα τελωνειακό σκάνδαλο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε τον περασμένο μήνα στην παραίτηση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Ότο Πέρες.
“Ως πρόεδρος έχω λάβει μια εντολή και η εντολή του λαού της Γουατεμάλας είναι να πολεμήσω εναντίον της διαφθοράς που μας καταστρέφει”, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (χθες) ο Μοράλες.

SHARE