Οι πρόσφυγες φέρνουν νωρίτερα το κουαρτέτο στην Αθήνα – Στο παζλ Α.Μέρκελ, Τζακ Λιου, ΔΝΤ

troika neoΣτη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group στρέφονται όλα τα βλέμματα, με την προσφυγική κρίση να πιέζει τους δανειστές να λάβουν άμεσα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. 

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, καθώς κλείνει η ψαλίδα με τους δανειστές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Την ίδια ώρα, μπορεί οι δανειστές να ξεκαθαρίζουν δια στόματος Ντάισελμπλουμ, ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με την αξιολόγηση, ωστόσο οι δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει μια χαλάρωση της πίεσης προς την Αθήνα λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς 25.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εμμένει στη σκληρή του θέση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο δέχεται αφόρητες πιέσεις από τους Ευρωπαίους και από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον Τόμσεν του ΔΝΤ, o οποίος κάνει λόγο για μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ, την ώρα που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνούν σε ποσοστό 1,7%-1,8%.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ, δεν είναι δυνατό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση, κατά την οποία και οι δύο πλευρές προσπαθούν σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, είπε και στον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αυτό που είπε προχθές στη Σύνοδο των G20 και στον Β.Σόιμπλε: Να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να υπάρξει “ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους”, ώστε να μπει σε βιώσιμη τροχιά και να συμμετάσχει έτσι στονέο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.

Το Spiegel έγραψε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει  με χρεοκοπία τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ,  ωστόσο ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι γεγονός ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι αυξημένες τον Μάρτιο ( λήξεις ομολόγων 1,8 δισ. ευρώ) , ωστόσο μπορούν να καλυφθούν, αν και τα χρήματα θα τα στερηθεί η πραγματική οικονομία.

 

 

SHARE