Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική απέναντι στην τρομοκρατία

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα τις περιφερειακές απειλές για τη ασφάλεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ομιλητές του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, μία ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής προκρίνεται ως μια άμεση λύση τόσο στο πρόβλημα της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο και σε αυτό των προσφυγικών ροών.

Η κυρία Μαγκντα Σαχίν επικεφαλής στο Prince Alwaleed Center for American Studies & Research στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ρωσίας. “Αντίθετα με τις ΗΠΑ η Ε.Ε. ήταν πάντοτε συνεπής στις θέσεις της στην περιοχή και πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ” τόνισε η κυρία Σαχίν, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν αρκετές πηγές της τρομοκρατίας στην περιοχή. “Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αρχή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας εντοπίζεται στην Αραβική Άνοιξη. Η αλήθεια είναι ότι εντοπίζεται στην εποχή της κυβέρνησης Ρέιγκαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.  Όπως εξήγησε, το φλερτ της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τους ταλιμπάν του Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τη Σοβιετική Ένωση, ενθάρρυνε φανατικούς ισλαμιστές, ενώ ακόμα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου είναι ένα κίνημα που υπήρχε στη χώρα από τη δεκαετία του ’40. “Οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Ε.Ε. υποστήριξαν το πολιτικό Ισλάμ, θεωρώντας πως έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.  Τώρα η Ε.Ε. φαίνεται να κατανοεί το σφάλμα και πλέον έχει δύο δρόμους. Να ακολουθήσει την εκδοχή Τραμπ, ή να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για την περιοχή και να αναλάβει τον ρόλο της, ως εγγυήτρια του κράτους δικαίου και της νομιμότητας”, υπογράμμισε η κυρία Σαχίν.

Από την πλευρά της η Δρ. Μαρία Αλβανού, εγκληματολόγος, επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος, όπως η τζιχαντιστική τρομοκρατία, είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το φαινόμενο του τρομοκράτη που δρα ως “μοναχικός λύκος” σε πόλεις της Ε.Ε. είναι κάτι που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων υποστήριξε ότι η έκπτωση αξιών στον τρόπο  μεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών διολίσθησε σε απάνθρωπες συνθήκες, κάτι το οποίο λειτουργεί ως αντικίνητρο για πιθανούς επίδοξους μετανάστες και πλέον στην Ε.Ε. η ασφάλεια του κράτους βρίσκεται στο όριο της παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προκαλούν φόβο σε πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., είτε επειδή συγκεκριμένες χώρες πλήττονται από υψηλή ανεργία, είτε επειδή φοβούνται δημογραφική αλλοίωση, είτε ακόμα και διότι τίθεται ανοιχτά το ζήτημα της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης από κράτη-μέλη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους και ζητούν την εθνική περιχαράκωση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, κάτι που με τη σειρά του ενθαρρύνει φωνές μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας.

Στην πιθανότητα μετά την ήττα του ISIS οι εναπομείναντες μαχητές του να οργανωθούν σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες, είτε ακόμα να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. αναφέρθηκε ο κύριος Σωτήρης Ρούσσος Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,. “Υπολογίζουμε ότι το ISIS παρόλο που χάνει διαρκώς εδάφη διατηρεί 30-35 χιλιάδες μαχητές, οι απώλειές του δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 3-4 χιλιάδες”.

SHARE