«Φρένο» στις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της εξαγγελθείσας πορείας για την πολιτική της ΕΚΤ, επανέλαβε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία προβλέπει αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και ιστορικά χαμηλά επιτόκια για αρκετό διάστημα μετά από αυτό για την αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεν βλέπω λόγο για να αποκλίνουμε από τις ενδείξεις που δίνουμε σταθερά με τις εισαγωγικές δηλώσεις μας στις συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Πριν κάνουμε τις όποιες αλλαγές στις παραμέτρους της πολιτικής μας – τα επιτόκια, τις αγορές ομολόγων και την κατεύθυνση για το μέλλον – πρέπει να έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει πράγματι προς τον στόχο μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και θα διατηρηθεί εκεί, ακόμη και με λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.
Πράετ: Μην περιμένετε αύξηση επιτοκίων πριν το τέλος του QE

Τέλος στις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, έβαλε ο  επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ.

«Αυτή η κατεύθυνση για τη μελλοντική νομισματική πολιτική συνεπάγεται μία χρονική αλληλουχία μεταξύ της πολιτικής επιτοκίων και της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία μπορεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει τη στενή συμπληρωματική σχέση των δύο αυτών παραμέτρων της σημερινής μας πολιτικής», δήλωσε ο Πράετ, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

 

SHARE