Νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας

Μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε άλλη μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, η οποία -όπως και η πρώτη- απέτυχε. Ο τύπος του πυραύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, δεν έχει εξακριβωθεί και εκτοξεύθηκε από ένα πεδίο (δοκιμών) κοντά στη Μπουκτσάνγκ στο Πγεονγκανάμ-ντο νωρίς το πρωί. Το ίδιο πρακτορείο επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πύραυλος ανατινάχθηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

ΗΠΑ: Δεν αποτέλεσε απειλή

Ο στρατός των ΗΠΑ μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου τόνισε ότι ο πύραυλος δεν εξήλθε από τη βορειοκορεάτικη επικράτεια και δεν απείλησε τη Βόρεια Αμερική.

Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στο Ρόιτερς ανέφεραν πως ο πύραυλος ήταν πιθανόν μεσαίου βεληνεκούς, είναι γνωστός ως KN-17 στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και διαλύθηκε πολύ λίγο μετά την απογείωσή του.

Τραμπ: Η Β. Κορέα περιφρονεί την Κίνα

Για “περιφρόνηση” προς τις επιθυμίες της Κίνας έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!”, έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, λίγες ώρες μετά τη δοκιμή.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να αντιδράσει στη νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας επισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες, δήλωσε από την πλευρά του κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters.

Καθώς η Βόρεια Κορέα να συνεχίζει να δρα αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και του βασικού της συμμάχου, της Κίνας, η Ουάσινγκτον ενδέχεται επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να επισπευστεί κάτι”, είπε ο αξιωματούχος ερωτηθείς για την επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. “Κάτι που είναι έτοιμο θα μπορούσε να παρθεί από το μεγαλύτερο πακέτο και να επισπευστεί”, εξήγησε.

Κατά την ίδια πηγή, η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια “πρόκληση” που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.

Τίλερσον-Γι: Να λύσουμε τις διαφορές μας ειρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ΥΠΕΞ της Κίνας.

“Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει προβληματική, επαναβεβαιώνουν τον στόχο της αποπυρηνικοποίησής της και δεσμεύονται σε μια ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων”, αναφέρει η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μετά τη συνεδρίαση σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν από την τρίτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Καταδίκη από το Τόκιο

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα απαράδεκτη και μια παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι κυβερνητικά στελέχη συγκεντρώνουν στοιχεία σχετικά με τη δοκιμή του πυραύλου, ο οποίος φαίνεται πως καταστράφηκε λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του.

Ν. Κορέα: Ο ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να “εξετάσει σοβαρά” το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

“Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (…), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα”, είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Ο Γιουν είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο “να επαναφέρουν” τη Βόρεια Κορέα “στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση” της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

SHARE