Νέα έρευνα εις βάρος της Credit Suisse

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής καλά κρατεί στην ΕΕ καθώς εισαγγελείς του Μιλάνου προχωρούν σε έρευνες κατά της  Credit Suisse Group, με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη φαίνεται να έγινε μέσω ασφαλιστηρίων που πουλήθηκαν σε Ιταλούς και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την προάσπιση κεφαλαίων εναντίον των αρχών.

Εάν η έρευνα φέρει επιβαρυντικά αποτελέσματα για την τράπεζα, τότε η Credit Suisse θα υποβληθεί σε χρηματικές ποινές, μέχρι και απαγόρευση των δραστηριοτήτων της στην Ιταλία, αλλά και το προφανές πλήγμα στην φήμη της.

Με απαρχή το 2005, η Credit Suisse βοήθησε περίπου 4.000 πελάτες στο να προστατεύσουν κεφάλαια αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, προφανώς, είχαν κερδηθεί παράνομα, κυρίως ως εισόδημα το οποίο ποτέ δεν δηλώθηκε στις ιταλικές αρχές.

Οι πελάτες αγόραζαν συμβόλαια ασφάλισης από θυγατρικές της τράπεζας στο Λίχτενσταϊν και τη Βερμούδα. Το πλάνο τους επέτρεπε να παραβούν τους ελβετικούς κανόνες απόδοσης φόρων σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα είχαν ακόμη την κυριότητα των λογαριασμών μέσω της τράπεζας.

Υπενθυμίζουμε πως οι ελβετικές τράπεζες έχουν επανέλθει στο φως της δημοσιότητας εδώ και μερικά χρόνια εν μέσω της παγκόσμιας προσπάθειας για πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Credit Suisse αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψος 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ επειδή βοηθούσε Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν. Επίσης, πλήρωσε 150 εκατ. ευρώ στη Γερμανία το 2011 για το ίδιο πράγμα.

Η ιταλική έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν οι ρυθμιστές παρατήρησαν τέτοιες παρατυπίες. Οι αρχές έχουν βρει, επίσης, έναν… οδηγό για εργαζόμενους της τράπεζας για το πώς θα διαχειρίζονται τέτοιες σχέσεις χωρίς να μπλέκονται οι αρχές.

SHARE