Μισό αιώνα μετά η Κούβα “υπάρχει” και πάλι για τις ΗΠΑ

cuba

Μετά από μισό αιώνα εμπάργκο που έφερε την Κούβα σε οριακό σημείο και τους πολίτες της να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ήρθε η στιγμή για να “αναγνωρίσουν” οι ΗΠΑ την ύπαρξη του κράτους της Καραϊβικής ξανά. Μετά το άνοιγμα των διακρατικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, ήρθε η σειρά για την αποκατάσταση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δυο χωρών που υπεγράφη και  δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να προσφέρουν επιβατικές και εμπορευματικές πτήσεις προς και από την Κούβα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αναθέσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Το γεγονός ότι οι αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Κούβα, που είχαν διακοπεί πριν από 50 χρόνια και πλέον, θα αποκατασταθούν, με έως και 110 καθημερινές πτήσεις να εκτελούνται σύντομα, σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, παρά το γεγονός ότι ως και σήμερα, η νομοθεσία απαγορεύει στους Αμερικανούς να παραθερίζουν στη νήσο ή να εμπλέκονται σε τουριστικές δραστηριότητες εκεί.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η American Airlines αναμένεται να αρχίσει να εκτελεί πτήσεις ήδη από το καλοκαίρι. Οι πτήσεις θα εκτελούνται με προορισμό την Αβάνα και άλλους εννέα προορισμούς στη νήσο.

Η Ουάσινγκτον είχε εξαγγείλει τον Δεκέμβριο πως οι πτήσεις θα ξανάρχιζαν το αμέσως διάστημα, μετά την ιστορική αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων τον Ιούλιο.

«Σε πρώτη φάση, οι εταιρείες θα αδειοδοτηθούν να εκτελούν 20 τακτικές πτήσεις καθημερινά προς την Αβάνα, τη μεγαλύτερη αφορά. Σας υπενθυμίζω ότι σήμερα δεν εκτελείται καμιά πτήση», δήλωσε ο Τόμας Ενγκλ, υφυπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ.

SHARE