ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μειωμένες κρατήσεις για το καλοκαίρι στα νησιά του Α.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

 

 

upd: Μεγάλη είναι η ανησυχία ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην πορεία τουρισμού στα ελληνικά νησιά. Μπορεί ο κίνδυνος να έχει αποσιωπηθεί σε μεγάλο βαθμό για να αποφευχθεί ο πανικός στις τάξεις των επαγγελματιών, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα. 

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κλείνουν τις διακοπές τους μέχρι το Πάσχα, καταδεικνύει ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο ζενίθ και είναι δύσκολο να εξαλειφθεί το πρόβλημα μέσα σε δυο μήνες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που βελτιώνεται ο καιρός.

prosfyges nhsiaΣύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Χίο η μείωση φτάνει το 60%, στη Σάμο το 40% και στην Κω το 36%.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φτάνει έως και το 90% ενώ βλέπει ακόμα και μονοψήφιο αριθμό προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων. Πάνω από 50% θα είναι η πτώση της κίνησης τουριστών και από την Τουρκία.

Η φετινή τουριστική χρονιά στην Χίο προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων προορισμού, Πέτρος Φεγγουδάκης.

Στην Κω η μέση πτώση των κρατήσεων είναι στο 36% , ενώ η πτώση από την Γερμανία φτάνει στο 19%, την Βρετανία στο 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Χθες στο bankwars:

Δεδομένων των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μεγάλο μέρος του τουρισμού αναμένεται ναστραφεί σε Ιόνιο, Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, την άμεση ενοικίαση ξενοδοχείων από την ελληνική κυβέρνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εγκατασταθούν για εννέα μήνες οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και περιφέρονται στις Εθνικές Οδούς, ζητά η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ με έγγραφό της.

Από ανθρωπιστικής πλευράς είναι λογικό η Ύπατη Αρμοστεία να ζητά τη φιλοξενία των προσφύγων, ωστόσο καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.  Οι συνέπειες από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων, αναμένεται να επηρεάσει την οικονομία και κυρίως τον τουρισμό.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και η Ελλάδα ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση χωρίς τη συνεργασία Ε.Ε., Τουρκίας και Βαλκανίων.

SHARE