Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Με την απειλή των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο να παραμένει ζωντανή μέχρι τις αρχές του νέου έτους -οπότε η τρόικα θα επαναλάβει τον έλεγχο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της εφεδρείας- έληξε η συνάντηση των δύο πλευρών. Κοινό πεδίο Δ. Ρέππα – τρόικας (Μ. Mors, M. Flanagan, B. Traa) υπήρξε η συμφωνία ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει συνολικά από το Δημόσιο 150 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα δύο επόμενα χρόνια λόγω και της εφαρμογής της εφεδρείας δεν πρόκειται να υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις, η επίτευξη αυτού του στόχου προοιωνίζεται μεγάλο αριθμό απολύσεων. Ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων – προσλήψεων μάλιστα αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Κατάλογος
Ανέφικτος, δείχνει στην παρούσα φάση και ο στόχος των 30 χιλιάδων αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Ο κατάλογος με τις έως τώρα αποχωρήσεις, οι οποίες μόλις που ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες και στην πλειονότητά τους (άνω του 90%) αφορούν συνταξιοδοτήσεις, δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους ελεγκτές μας, οι οποίοι πάντως προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν θα αποδεχθούν τον αριθμό των 30 χιλιάδων αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους και εκείνους που έφυγαν οικειοθελώς.

Το υπουργείο εστίασε την επιχειρηματολογία του γύρω από το γεγονός ότι ακόμη και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις ήταν αποτέλεσμα της επικείμενης εφεδρείας, αφού οι αιτήσεις υπεβλήθησαν στην πλειονότητά τους μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα για το μόνιμο προσωπικό όσο και η εφεδρεία για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Τονίσθηκε πως σε σχέση με το οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας θα ήταν προτιμότερη η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατή σε τόσο σύντομο χρόνο.

Η διαδικασία αυτή, όπως συμφωνήθηκε, προβλέπεται στην πορεία προς το «επιτελικό κράτος», νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο, ενώ προσχέδιό του θα αποσταλεί στους εκπροσώπους της τρόικας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Υπεύθυνοι
Στη συνάντηση τέθηκαν και τα θέματα του διορισμού οικονομικών υπευθύνων σε όλα τα υπουργεία, της επιλογής 13 τομέων προτεραιότητας ως αντικείμενο μέτρησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών, καθώς και της μηνιαίας δημοσίευσης στοιχείων κίνησης προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοινώθηκε για το μήνα Οκτώβριο αποχώρησαν 5.939 υπάλληλοι, προσλήφθηκαν 1.645 και μεταφέρθηκαν 47 εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ σε άλλες υπηρεσίες.

SHARE