Μήνυμα των ηγετών της Ε.Ε. στον Τραμπ – Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της

 Μήνυμα στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ευρώπη κράτα την τύχη της στα χέρια της, στέλνουν από τη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ  απηύθυνε σήμερα έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στη Μάλτα όπου θα συζητηθούν τρόποι για να ανακοπεί η εισροή μεταναστών στην Ιταλία από την Αφρική.

«Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της», δήλωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στη σύνοδο. «Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις».

Απαράδεκτες χαρακτήρισε  ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ασκείται μέσω ενός κάποιου αριθμού δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ πίεση όσον αφορά το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι πια η Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν ενωμένες προς όφελος της δικής τους ασφάλειας παρά να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο ειδικές χάρες από την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε εξάλλου ο Ολάντ.

“Δεν υπάρχει μέλλον με τον Τραμπ αν αυτό δεν καθοριστεί από κοινού” από τους Ευρωπαίους, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ “θα πρέπει να το καταλάβει αυτό επειδή εκείνο που μετράει είναι η εσωτερική αλληλεγγύη της Ευρώπης” και “αυτό που διακυβεύεται είναι η μοίρα της ΕΕ”.

“Πολλές χώρες θα πρέπει να σκεφτούν ότι το μέλλον τους βρίσκεται πρωτίστως εντός της ΕΕ παρά να φαντάζονται δεν ξέρω και γω ποια διμερή σχέση με τις ΗΠΑ, μολονότι είναι φυσιολογικό ο καθένας να μιλάει με τον Αμερικανό πρόεδρο”, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος Ολάντ και τόνισε: “Οφείλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή θεώρηση του μέλλοντός μας”.

“Ποιος ξέρει τι θέλει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρίως σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία”, σημείωσε εξάλλου ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος είχε ήδη από το Σάββατο καλέσει την Ευρώπη να ενωθεί και να δώσει μια “αυστηρή” απάντηση στον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει για το Brexit ότι είναι “κάτι το καταπληκτικό”.

Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε εάν νιώθει να απειλείται ότι τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι «αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (…) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη».

 

SHARE