Νέο μήνυμα στήριξης από Μέρκελ προς Ελλάδα για την προσφυγική κρίση

merkel-tixonovits

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Τιχομίρ Ορεσκόβιτς, καθώς τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει την Ελλάδα η ΕΕ για να ξεπεράσει την προσφυγική κρίση.

Η γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στις θλιβερές εικόνες των απελπισμένων μεταναστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν χώρες στη Δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, η Μέρκελ επισήμανε πως πρέπει να αποκατασταθεί η Συνθήκη Σένγκεν, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλά η κα. Μέρκελ ξεκαθάρισε “ότι η Γερμανία στηρίζει όσα συμφωνήσαμε στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου, ότι πρέπει να αποκατασταθεί η Σένγκεν», σύμφωνα με το δίκτυο Euronews.

Αναφερόμενη στον αριθμό προσφύγων που έχει δεχθεί η χώρα της, πρόσθεσε: «Θέλουμε να σταματήσει η πολιτική των ανεξέλεγκτων ροών. Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την ευρωπαϊκή χώρα από όπου θέλουν να ζητήσουν άσυλο».

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤ.ΤΟΥΣΚ

Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στη Βιέννη.

Ο κ. Τουσκ σημειώνει ότι η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ακόμη ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.

 

SHARE