Λαϊκή-Κύπρου: Στήριξη και μετά συγχώνευση

Η βοήθεια δισεκατομμυρίων που θα λάβει η Κύπρος ανοίγει και τον δρόμο για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο σύμφωνα με άρθρο από το έγκυρο περιοδικό International Financing Review (IFR).

Σύμφωνα με το IFR το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα αλλάξει και μάλιστα δραστικά εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος, μέσω της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών. Με τη Λαϊκή να βρίσκεται ήδη στα χέρια του κράτους και την Τράπεζα Κύπρου να οδεύει σε αντίστοιχο δρόμο, η οδός της συγχώνευσης αποτελεί μία εκ των λύσεων που ήδη τυγχάνουν επεξεργασίας.

Το IFR αναφέρεται στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τους στόχους της EBA που απέτυχαν να πιάσουν. Εξάλλου, το IFR επικοινώνησε και με τον πρέοδρο της Λαϊκής, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος σημείωσε πως η κρατική στήιξη αποτέλεσε καλή εξέλιξη γιατί έφερε σταθερότητα σε ένα εασταθές περιβάλλον. Ακόμη το περιοδικό σημειώνει ότι ο κ. Σαρρής συνειδητοποιεί πως η σημερινή συγκυρία είναι κρίσιμη για την τράπεζα αφού χρειάζεται να αναδιοργανωθεί και να περιορίσει κάθε κόστος.

«Οι εν λόγω κινήσεις αφορούν τα παραδοσιακά ¨κανάλια¨ μείωσης των μεγεθών αλλά και διαχωρισμού κάποιων εργασιών δημιουργώντας έτσι έναν κλοιό ασφαλείας γύρω από τις υγιείς εργασίες (ring-fencing). Αλλά η κάθε κίνηση δεν είναι πιο δραστική από τη συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου» αναφέριε το δημοσίευμα.

Εξάλλου, ο Μιχάλης Σαρρής σημείωσε: «Θεωρώ πως η συνεργασία είναι λογική για ορισμένες επαρχίες». Παράλληλα, ο κ. Σαρρής δήλωσε: «Είμαστε (σ.σ. οι δύο τράπεζες) δραστήριες σε κοινό αριθμό χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σερβία και η Ελλάδα. Πιστεύω ότι μπροούν να προκύψουν συνέργειες μεταξύ των δύο τραπεζών οι οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν κεφάλαια και να μειώσουν το κόστος των τραπεζών. Λοιπόν ναι! Υπάρχουν προοπτικές που μπορούμε να κοιτάξουμε. Μπορούμε να εξετάσουμε κάποια πράγματα μέχρι ενός σημείου, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όταν τα ¨νερά¨ είναι ήρεμα Είναι δύσκολο να προχωρήσεις εν μέσω τόσης μεγάλης αβεβαιότητας».

Την άποψη του Μιχάλη Σαρρή φαίνεται να συμμερίζεται και ο διευθύνω σύμβουλος της Deloitte Κύπρου, Χρίστης Χριστοφόρου, αφού δήλωσε ότι υπάρχει μια έντονη πεποίθηση ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Κύπρου επεκτάθηκε ραγδαία και θα έπρεπε να καταγράψει και κάποιες υγιείς συνεργασίες. Εξάλλου, θεωρεί πως η κρατικοποίηση των τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. «Δεν είμαστε υπέρ κρατικής εμπλοκής στις επιχειρήσεις, αλλά γινόταν πάντα λόγος ότι ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου χρειάζεται ενοποίηση» δήλωσε ο επικεφαλής της Deloitte. «Ίσως αυτή η κατάσταση να λειτουργήσει υπέρ της συγχώνευσης τραπεζών εξέλιξη που μπορεί να αποδειχτεί ως θετική. Η κυπριακή αγορά είναι πολύ μικρή για έχει τόσες πολλές τράπεζες. Όσον αφορά την αγορά αυτή καθεαυτή είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχουν πάρα πολλά υποκαταστήματα σε όλη την Κύπρο και αυτό δεν είναι τόσο λογικό.

Η προσέγγιση που αναφέρει ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας κερδίζει έδαφος» δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου.
Εξάλλου, αναφέρεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου είναι η σύνδεση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την Ελλάδα. Με την σκέψη ότι τα χειρότερα πέρασαν μετά το τέλος του 2010, οι τράπεζες της Κύπρου δάνεισαν ακόμη περισσότερα στη χώρα, με καταστροφικές συνέπειες.

Ο Σαρρής δήλωσε ακόμη –στο ίδιο ρεπορτάζ- ότι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν δάνειο από μεγάλο ξένο επενδυτή που θα απέτρεπε την ρκατική στήριξη, ωστόσο, όταν οι επενδυτές έβλεπαν τα βασικά στοιχεία της τράπεζας απομακρύνονταν λέω της κατάστασης στην Ελλάδα και της σχέσης Λαϊκής και ελληνικής αγοράς.

Παράλληλα, στο θέμα του IFR γίνεται και λόγος για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με την αναφορά να αφορά και στα δάνεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου στην ελληνική αγορά μέσω δανείων ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ βάσει της έκθεσης για το πρώτο τετράμηνο του 2012.

Την ίδια ώρα η Λαϊκή Τράπεζα είναι εκτεθειμένη κατά 13 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα όσα λέει η Αννίτα Μπγιατζιάν, managing director, στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών Infocredit.
«Μια συγχώνευση θα είναι όνειρο για τους μετόχους της Λαϊκής αλλά εφιάλτης για αυτούς της Τράπεζας Κύπρου είπε η κ. Μπογιατζιάν. «Θα είναι μια καλή λύση αλλά μην θεωρείτε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα το δεχόταν ποτέ. Η ΛΑίκή έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Τράπεζα Κύπρου, επομένως γιατί να θέλουν να επωμισθούν κι άλλα προβλήματα».

SHARE