Κ. Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας

Την ένθερμη υποστήριξή του στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Κίνας, η οποία ξεκίνησε επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, Liu Qibao, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

“Η Ελλάδα, ως νησίδα σταθερότητας σε μια ασταθή γενικά περιοχή και με την ιδιότητά της ως κράτους – μέλους της Ε.Ε., αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και γέφυρα αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε μία συνάντηση που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, πέραν του οικονομικού – εμπορικού τομέα και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε στη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, επένδυση της COSCO  στο λιμάνι του Πειραιά. “Παρ’ ότι πολεμήθηκε από τα Κόμματα, τα οποία τότε βρίσκονταν στην Αντιπολίτευση, σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία απ’ όλα τα Κόμματα, ότι η επένδυση αυτή είναι μια επένδυση χρήσιμη, μια επένδυση αμοιβαία ωφέλιμη για τα συμφέρονται των δύο χωρών”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης και του ελεύθερου εμπορίου.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μια γρήγορα οικονομικά αναπτυσσόμενη υπερδύναμη θέτει στο επίκεντρο της μελλοντικής της στρατηγικής τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Κίνας είναι αδύνατον να πετύχουμε μια νέα, μεγάλη, διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping να βάλει στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής του την πρόταση για το ανοιχτό εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων. “Δεν πιστεύουμε ότι η λογική του προστατευτισμού είναι προς όφελος της κοινωνίας μας”, σημείωσε.

Ο Liu Qibao, από την πλευρά του, στάθηκε στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσιάζοντάς την ως υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της. “Η Νέα Δημοκρατία είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη των Ελληνο – Κινεζικών σχέσεων. Άλλωστε, η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κίνας ξεκίνησε το 2006 και ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία θέλουμε τώρα να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο…Πρόθεση και διάθεση της Κίνας είναι να εμβαθύνει την πολιτική εμπιστοσύνη με την Ελλάδα…Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα”, επεσήμανε, προσκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Κίνα. Πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

SHARE