Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη – Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα – «Όχι» στο βέτο για το προσφυγικό

KYRIAKOS KO1 Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκειά της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας ανίκανη την κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε κατά του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όλο αυτόν τον χρόνο δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική για το μεταναστευτικό, ενώ χαρακτήρισε ξέφραγο αμπέλι τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση εξίσωσε τους μετανάστες με τους πρόσφυγες. Τους άφησε όλους μαζί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την ανίκανη.  Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση των κλειστών συνόρων, παρά το ότι το είχε προαναγγείλει, τόνισε και πρόσθεσε ότι υποεκτίμησε την αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα.

«Έχουμε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας κλειστού τύπου κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες, για να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί έστω και την ύστατη στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών σε μία προσπάθεια για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής που θα μειώσει τη ζημιά για τη χώρα στο προσφυγικό.

Σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε τις θέσεις της χώρας και συμφώνησε με την αποστολή του ΝΑΤΟ. Πρότεινε να δημιουργηθούν όχι μόνο ανοικτοί αλλά και κλειστοί χώροι κράτησης των προσφύγων, για να σταλεί ένα μήνυμα αποτροπής και τάχθηκε υπέρ της πιο ενεργής εμπλοκής του στρατού.

«Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και την Παρασκευή να συμφωνήσουμε σε ένα επαρκές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας να μην είναι προσχηματική» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι έξι προτάσεις Μητσοτάκη για το προσφυγικό – Όχι στο βέτο, θα απομονωθεί και άλλο η χώρα

Έξι σημεία-προτάσεις θα υποβάλλει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τηνΠαρασκευή ο Π΄ροεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι αντίθετος στην προοπτική να θέσει ο Πρωθυπουργός βέτο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 7ης Μαρτίου , καθώς εκτιμά  ότι δεν χρειάζεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να γίνουν βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της.

α) να αξιοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων,

β) να δημιουργηθούν εντός της εβδομάδας όλοι οι «φυλασσόμενων ανοικτοί αλλά και “κλειστοί” χώροι προσωρινής διαμονής»,

γ) να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,

δ) εγγυήσεις ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τον FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών,

ε) να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο κονδύλι και να υποβληθεί αίτημα για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από την Ε.Ε.,

και στ) να αναληφθούν παράλληλες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΔ που όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είναι επαρκώς κοστολογημένο, θα κατατεθεί και στο τραπέζι της σύσκεψης των αρχηγών, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει χωρίς διάθεση να δοθεί λευκή εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό.

SHARE