Κίνα: Οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού

Το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μετά τις δηλώσεις του νέου Αμερικανού υπουργού Άμυνας για νησιά που διεκδικούν τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο, ο υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέιμς Μάτις, επανέλαβε πως το αρχιπέλαγος των Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) στην Ανατολική Σινική Θάλασσα καλύπτεται από τη στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η Κίνα και η Ιαπωνία διεκδικούν αμφότερες αυτό το μικροσκοπικό και ακατοίκητο αρχιπέλαγος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε υποστηρίζοντας πως η ιαπωνο-αμερικανική συνθήκη είναι “ένα προϊόν του ψυχρού πολέμου” που δεν πρέπει “να μειώσει την εδαφική κυριαρχία της Κινάς και τα νόμιμα δικαιώματά της”.

“Καλούμε την αμερικανική πλευρά να υιοθετήσει μια υπεύθυνη στάση, να σταματήσει τις εσφαλμένες δηλώσεις για την κυριαρχία στα Ντιαογιού και να αποφύγει να περιπλέξει περισσότερο το ζήτημα αυτό αποσταθεροποιώντας την κατάσταση στην περιφέρεια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λου Κανγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα Ντιαογιού “αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας από τους αρχαίους χρόνους”, υπογράμμισε.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο Μάτις διαβεβαίωσε σήμερα πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την ιαπωνική διοίκηση αυτών των νησιών και ως εκ τούτου ισχύει το άρθρο 5 της αμερικανο-ιαπωνικής συνθήκης ασφαλείας”.

Το άρθρο αυτό δεσμεύει το Τόκιο και την Ουάσινγκτον να απωθήσουν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του ιαπωνικού εδάφους ή εδαφών υπό ιαπωνική διοίκηση.

Η κυβέρνηση του προηγούμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα νησιά αυτά αποτελούν τμήμα των εδαφών που καλύπτονται από την αμυντική συνθήκη που συνδέει τις δύο χώρες. Αντιθέτως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση στη διένεξη αναφορικά με την κυριαρχία επ’ αυτών των εδαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE