ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το Οικονομικό Κλίμα τον Φεβρουάριο – Φρενάρει τις επενδύσεις η καθυστέρηση της αξιολόγησης

iobeΕπιδεινώθηκε τον Δεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και “διόρθωσε” την αύξηση που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. 

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τριβές στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενισχύουν την αβεβαιότητα και αναχαιτίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, σημείώνει το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης πλέον διαμορφώνεται στις 89 (από 91,6) μονάδες, καταγράφοντας επίδοση πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (98,8 μονάδες).

Η πτώση του δείκτη είναι κυρίως αποτέλεσμα των αισθητά μειωμένων προσδοκιών στις Υπηρεσίες, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο δυσμενέστερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2013. Αντίθετα, σε Βιομηχανία, Λιανικό εμπόριο και Κατασκευές σημειώνεται μικρή βελτίωση.

Ειδικά ως προς τους καταναλωτές, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, “λογικά αρχίζει να αξιολογείται αρνητικά πλέον και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως παράγοντας που επηρεάζει δυσμενώς και τις προσδοκίες για το οικονομικό περιβάλλον”.

SHARE