Θ. Μητράκος – ΤτΕ: Δεν θα χρειαστεί 4η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

 Αισιόδοξος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη για μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση εμφανίστηκε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Θεόδωρος Μητράκος, ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Επιβιώνοντας από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς», που διοργάνωσε η εταιρεία “Μαυράκης-Ορκωτοί Εκτιμητές- Real Estate Chartered Surveyors” (RECS). 

Όπως είπε, παρότι το τελευταίο διάστημα έχουν λεχθεί πολλά για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, ακόμη και από διεθνείς φορείς, η άποψή του είναι ότι “τα νούμερα που ακούγονται δεν είναι ορθά, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αυτή τη στιγμή σταθεροποιηθεί”.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και σταθερό, με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, “πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 18%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%. “Αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητας” τόνισε.

   Αισιόδοξος αλλά εφικτός ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. έως το 2019

Κατά τον κ.Μητράκο, το τραπεζικό σύστημα έχει βέβαια να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, με κυρίαρχη τα κόκκινα δάνεια, όπου όμως έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα από την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΕ.
“Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος είναι ενθαρρυντικά.

Ο στόχος που έχει τεθεί, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019 θεωρώ ότι είναι αισιόδοξος, αλλά εφικτός” είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με το αν υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για την πορεία επίτευξης -ή όχι- του στόχου για τα κόκκινα δάνεια, ο κ.Μητράκος είπε:

“Εχει ξεκινήσει διαδικασία στοχοθεσίας με reporting ανά τρίμηνο. Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όχι απλά σταθεροποιήθηκε στα 107,7 δισ ευρώ, αλλά και μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ.  Επιπλέον, το ποσοστό τους σταθεροποιήθηκε στο 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων.

SHARE