Θωμόπουλος (ΤΧΣ): Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις τραπεζών

Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις, όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες τράπεζες, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, προβλέποντας πως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να αναθεωρούν επί το θετικότερο τις σχέσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Περιγράφοντας ωστόσο τις συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Θωμόπουλος είπε πως το PSI και οι αγορές πιέζουν πολύ τις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους πιέζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ αναφέρθηκε εξάλλου στην καθυστέρηση του τραπεζικού τομέα να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, τη βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα αλλά και τη μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 10% έως 30% που αύξησε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους λόγω των αποζημιώσεων που έχουν καταβάλει. Στο σημείο αυτό ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε πως το τοπίο αυτό, με τις αυξημένες δυσκολίες δεν πρόκειται να αλλάξει πριν από το 2013-2014.

Ξεχωριστά ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι είναι λάθος να προκαλούν φόβο τα σχόλια πως πολλοί τραπεζίτες χάνουν τον έλεγχο των τραπεζών τους ή ότι οι ελληνικές αρχές χάνουν τον έλεγχο της χώρας, καθώς αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΧΣ, η ΤτΕ αποφασίζει ποιες θα τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και διαχωρίζει τις καλές από τις κακές τράπεζες, προκειμένου να γίνει αναδιάρθρωση, μικρών αλλά και μεγάλων.

Αναφερόμενος σε μια σειρά κρίσεων που έχει περάσει η χώρα στο παρελθόν (1920, 1937, 1950 και 1995) είπε ότι υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση.

«Χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Ο κ. Θωμόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορώ να σας δείξω πραγματικά αποτελέσματα προκειμένου να εμπιστευτείτε ξανά την Ελλάδα».

Gilles Moec (Deutsche Bank): Η ανακούφιση του χρέους με βάση το PSI είναι μόνο οπτική
Από την πλευρά του ο Gilles Moec της Deutsche Bank, τονίζει πως η ανακούφιση του χρέους με βάση το PSI μέχρι το 2020, δηλαδή όταν θα φθάσει το χρέος 116,5%, είναι μόνο οπτική. Και αυτό γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει και πάλι στην επικίνδυνη ζώνη. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, το δεύτερο πακέτο βοήθειας και το PSI δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Ο G. Moec τονίζει ότι το μέγεθος της ανακούφισης στο χρέος, είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του χρέους και επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, φυσικό όμως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

Κατά την άποψή του, η τρόικα έχει δίκιο να επιμένει στη μείωση των δαπανών, ενώ θεωρεί ότι οι δημοσιονομικές επιλογές για τη χώρα είναι η μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους, και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων («είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνει).

Jerome Finkel (Blackrock): Τα περισσότερα σενάρια παραμένουν αρνητικά για Ελλάδα
Εξάλλου, ο Jerome Finkel, αντιπρόεδρος της Blackrock, δήλωσε ότι τα περισσότερα σενάρια για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να είναι αρνητικά. «Οι λύσεις που προτείνουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα είναι διαφάνεια, διευκόλυνση πρόσβασης σε περισσότερες πληροφορίες για τους επενδυτές, βιώσιμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης ενεργητικού και παθητικού, καταμερισμός βαρών».

Megan Greene (Roubini Global Economics): Στο 85% οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ
Η Megan Green από την πλευρά της, επικεφαλής της ομάδας του Roubini Global Economics, δίνει 85% πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις αρχές του 2013, και σε ένα χρόνο μετά (αρχές του 2014) έξοδο και για την Πορτογαλία. Εκτιμά ακόμη ότι σε διαδικασία PSI θα ενταχθούν και οι  Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Δ. Κατσαγάνης

SHARE