Η On Telecoms απορροφά τη Vivodi

Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του 100% της Vivodi Telecom από την On Telecoms. Όπως τότε είχε αναφέρει η διοίκηση της τελευταίας, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής για δημιουργία ισχυρότερων παικτών στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η On Telecoms προχωρά στην απορρόφηση της Vivodi, η οποία είχε τον επενδυτικό βραχίονα επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.

Πρόκειται για μια κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων περιορισμού του λειτουργικού κόστους και βελτίωσης της δομής του τηλεπικοινωνιακού ομίλου ο οποίος, παρά τις σημαντικές προσπάθειες, παραμένει ζημιογόνος. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, οι σχέσεις της εταιρείας με τον ΟΤΕ εμφανίζονται να έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας οφειλών που υπολογίζονται στα 1,9 εκατ. ευρώ προς τον Οργανισμό, τις οποίες, ωστόσο, η On θεωρεί ως «εύλογες» με δεδομένο ότι έχει καταβάλει συνολικά στον ΟΤΕ πάνω από 30 εκατ. ευρώ το 2011. Παράλληλα την περασμένη χρονιά σε επίπεδο ομίλου υπήρξαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ, με στόχο την χρηματοοικονομική θωράκιση της.

Προς νέα ΑΜΚ

Με βάση την προ ημερών απόφαση και τη σχετική ανακοίνωση των On Telecoms και Vivodi, η απορρόφηση θα πραγματοποιηθεί με βάση τα οικονομικά στοιχεία των δύο εταιρειών στις 30/4/2012. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή, το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφούμενης (Vivodi) ανέρχεται σε 28,6 εκατ. ευρώ και είναι ανώτερο από την αναγραφόμενη αξία της στα βιβλία της On.

Κατά συνέπεια η Γ.Σ. της On Telecoms που θα εγκρίνει την απορρόφηση, θα αποφασίσει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 28,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες μετοχές θα διανεμηθούν δωρεάν στους υφιστάμενους μετόχους της.

Σήμερα βασικοί μέτοχοι της On Telecoms είναι το Argo Capital Fund (σ.σ. είχε ενδιαφερθεί να αποκτήσει τον τηλεοπτικό σταθμό Alter) και το επενδυτικό σχήμα Mediterranean Telecom & Technology Investments (MT&T), στο οποίο φέρονται να μετέχουν αρκετοί εγχώριοι, αλλά και ξένοι ιδιώτες επενδυτές, καθώς και εταιρείες που κινούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Εκπρόσωπος της είναι ο κ. Γιώργος Σταθόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος του ομίλου Intracom και σήμερα κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της On Telecom.

Η οικογένεια Εφραίμογλου λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Vivodi αποχώρησε από το νέο ενοποιημένο σχήμα, στο οποίο συμμετείχε με ποσοστό της τάξης του 20%.

Η On που προσφέρει συνδυασμένες υπηρεσίες τηλεφωνίας, internet και ψηφιακής τηλεόρασης (IPTV), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (πεντάμηνο 2012) διαθέτει περί τους 100 χιλιάδες συνδρομητές. Στο τέλος του 2011 η συνδρομητική της βάση είχε διαμορφωθεί στις 110 χιλιάδες.

Νίκος Χρυσικόπουλος

Πηγή:www.capital.gr

SHARE