Τα …πρώτα βιολιά του κουαρτέτου αργούν – Αβέβαιη η πρώτη αξιολόγηση για τον Μάρτιο

pleasewait[UPD] Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, έτσι ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.
«Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Η επιστροφή τους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Ήδη σήμερα, Δευτέρα, φθάνει στην Αθήνα το πρώτο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που θα ασχοληθεί από την Τρίτη με τα δημοσιονομικά. Θα ακολουθήσουν τα άλλα δύο τεχνικά κλιμάκια που θα ασχοληθούν με τα «κόκκινα» δάνεια και το Ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετατίθεται στον Μάρτιο.

Η αιτία της καθυστέρησης εντοπίζεται αφενός στο γεγονός ότι τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά και αφετέρου στη διχογνωμία που παρατηρείται μεταξύ των ίδιων των θεσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANK WARS:

Η Οικονομία “πνίγεται” και το κουαρτέτο καθυστερεί – Αβέβαιη η πρώτη αξιολόγηση για τον Μάρτιο

Αβέβαιη, για μια ακόμα φορά η ημερομηνία έλευσης του κουαρτέτου στην Αθήνα για την αξιολόγηση…Τους περίμενε η ελληνική πλευρά αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά …δεν! Τεχνικά κλιμάκια καταφθάνουν για να εξετάσουν από κοντά το νέο δημοσιονομικό κενό και …βλέπουμε. Και ενώ οι πάντες, κυβέρνηση, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας, οι τραπεζίτες, η χρηματιστηριακή αγορά αλλά και η πραγματική οικονομία επισημαίνουν σε όλους τους τόνους το πόσο σημαντικό είναι να τελειώνει η πρώτη αξιολόγηση, όλα δείχνουν ότι πάμε για νέα καθυστέρηση.

Καθυστέρηση, που οφείλεται όχι τόσο στην ελληνική πλευρά, αλλά κυρίως στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών για το μίγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστελί στην Ελλάδα…

Στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, Ολάντ και Μέρκελ, στις συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, επανέλαβαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει σύντομα. Ε, και;

Έχουν προηγηθεί…

  • Στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
  • Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί  έχει μιλήσει για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Πάσχα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν αυτό θα είναι των Ορθόδοξων (φέτος πέφτει την 1η Μαΐου) ή των Καθολικών (στις 27 Μαρτίου).
  • Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ είπε στις 17 Φεβρουαρίου  ότι η  ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη θέματα ανοικτά, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στο δημοσιονομικό για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση.
  • Ο υπουργός Οικονομίας κ.Σταθάκης, είπε στις 18 Φεβρουαρίου  ότι η αξιολόγηση θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.
  • Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, λέει ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ντράγκι σημειώνει ότι από την πλευρά της ΕΚΤ αυτή «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».
  • Το ΔΝΤ τηρεί…σιγήν ιχθύος, αναμασώντας κατά καιρούς τα γνωστά περί της βιωσιμότητας του χρέους και με ‘οδηγό” τον Τόμσεν, ζητά μείωση συντάξεων για να βγουν τα νούμερα.
  • Στην Ελλάδα, το σχέδιο για το ασφαλιστικό έχει γίνει…κουρελού από τις συνεχείς, υποτιθέμενες, αλλαγές που χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση μπας και μαζευτούν από τους δρόμους οι αγρότες, στα δημοσιονομικά – φορολογικά κάθε μέρα διαρρέουν σενάρια (τελευταίο η αύξηση των συντελεστών έκτακτης εισφοράς), στο θέμα των κόκκινων δανείων αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν αν δεν υπάρξει η συμφωνία με τους δανειστές (ΔΝΤ και ΕΚΤ συμπλέουν στο ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων πρέπει  να πωληθεί στις εταιρείες διαχείρισης)…

Τι δεν καταλαβαίνετε;

ΥΓ: ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ προσδιορίζουν τώρα την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα, στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

 

Γράφαμε στις 9 Φεβρουαρίου:

Ελλάδα – Δανειστές, το πιο πετυχημένο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών. Την ώρα που οι θεατές νομίζουν πως …το τέρας σκοτώθηκε, κάθε φορά, στο τελευταίο δευτερόλεπτο της ταινίας, μένει ένα σημάδι πως …το τέρας ζει! Και αυτή η τελευταία εικόνα, είναι που δημιουργεί το “κλίμα” ώστε ο σκηνοθέτης να ξεκινήσει από αυτήν το γύρισμα της επόμενης ταινίας του!

Φεβρουάριος 2016: Περιμένουμε, εν μέσω κινητοποιήσεων και αγροτικών μπλόκων, τους δανειστές να μας αξιολογήσουν, ώστε να πάρουμε το πράσινο φως  να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την περιβόητη ρύθμιση του χρέους, να πάρει η οικονομία και οι τράπεζες μια ανάσα ρευστότητας για να φύγουμε από το τέλμα της ύφεσης και …να παρουμε τα 5 δισ των παλαιών δόσεων που μας χρωστάνε. Όχι φυσικά για να τα …φάμε, αλλά για να τους πληρώσουμε! Να πληρώνουμε δηλαδή τα 450 περίπου εκατιομμύρια το μήνα για τις δόσεις του ΔΝΤ και κυρίως να είμαστε εντάξει στην πληρωμή των 2,3 δισ τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που κρατάνε οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες…

Πότε όμως θα έλθει ξανά στην Αθήνα το κουαρτέτο; Ιδού η απορία. Φεύγοντας, μείναμε με την εντύπωση, πως σύντομα επιστρέφει. Τώρα, φαίνεται πως …το σκέφτεται, κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να τους “καλύψει” μέσω περικοπών στο ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό των 1,2 δισ που βλέπουν πως υπάρχει το 2015, αλλά και να πεισθούν ότι το 2016, μέτρα όπως οι φόροι στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή στο κρασί και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, θα είναι αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία, κάτι για το οποίο εκφράζουν τις έντονες αμφιβολίες τους!…

…Η ελληνική πλευρά, κάθεται πάλι σε αναμμένα κάρβουνα. Ήρθε η έκθεση της  Κομισιόν που προτρέχει των διαπραγματεύσεων και ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2016, ήρθε η δήλωση της Κ. Λαγκάρντ που λέει πως «αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό, δεν συζητάμε καν για μείωση του χρέους», με αποδέκτες όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ευρωπαική πλευρά των δανειστών που κουβέντα δεν έχουν πει για το χρέος …Αφήνουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε…

…Τα πράγματα θα δείξει που πάνε, στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου θα φανεί αν οι οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα. Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά, έχοντας και σαν “όπλο” το προσφυγικό, προσπαθεί να ρυθμίσει πολιτικά κάποια από τα θέματα που βάζει το κουαρτέτο των δανειστών….

 

Σημειώνουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωθυπουργό τον Α,Σαμαρά, είχε πάρει την υπόσχεση ότι το θέμα της ρύθμισης του χρέους θα προχωρούσε μόλις επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μήνες πέρασαν, τα πρωτογενή πλεονάσματα επετεύχθησαν, αλλά πάντα, στην “κρίσιμη στιγμή”, κάτι συνέβαινε και η συζήτηση για το χρέος δεν έγινε.

 Αφού κύλισε το 2013, στο 2014, πολλοί υποστήριζαν, ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα με το χρέος, επειδή ήταν εμφανές πως στην Ελλάδα, θα γίνουν εκλογές, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι δανειστές προτιμούν να βρουν την όποια λύση με τη νέα κυβέρνηση….

SHARE