Η… νόμιμη φοροδιαφυγή μαμούθ της Google

google

Όσο περισσότεροι οι νόμοι που περιορίζουν, άλλο τόσο περισσότερα είναι τα “παραθυράκια” τους. Ένω γνωμικό που οι επιχειρήσεις το γνωρίζουν καλά καθώς πολλές φορές  οι νόμοι που ισχύουν σε μία χώρα, ακόμη και την πλέον προηγμένη, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν με νόμιμο τρόπο.

Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία άδραξε και η Google η οποία μετέφερε, μέσω της Ολλανδίας, το ποσό των 10,7 δισ. ευρώ στις Βερμούδες το 2014.

Όπως αποδεικνύεται από την επίσημη ανακοίνωση του ισολογισμού και των λογιστικών στοιχείων της Google Netherlands Holdings, η εν λόγω μονάδα μετέφερε νόμιμα όλα τα κέρδη της, κυρίως προερχόμενα από δικαιώματα που αφορούν την ιρλανδική της μονάδα σε μία άλλη θυγατρική με έδρα τις Βερμούδες η οποία είναι «καταχωρημένη» στην Ιρλανδία και ονομάζεται Google Ireland Holdings.

Η εν λόγω τακτική είναι γνωστή στους «υψηλούς» επιχειρηματικούς κύκλους ως… «διπλό ιρλανδό-ολλανδικό σάντουιτς» και φυσικά δεν χρησιμοποιείται μόνο από τη Google.

Φυσικά οι Βερμούδες δεν φορολογούν τις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των πολυεθνικών εταιρειών.

SHARE