Η «επιλεκτική χρεοκοπία» βούλιαξε την Οδό Αθηνών

Η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος αποτέλεσε την αφορμή για να καταρρεύσει το χρηματιστήριο σήμερα, ωστόσο δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η ανταλλαγή ομολόγων της χώρας μας είναι πρωτόγνωρη, καθώς γίνεται για πρώτη φορά.

Μ’ άλλα λόγια, η διαδικασία είναι αχαρτογράφητη, παρόλο που προβλέπει την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων κατά 7-8 βαθμίδες, εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Επιπλέον, οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την πολιτική σύνθεση μετά τις εκλογές δείχνουν ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται να είναι κυρίαρχοι και εξασφαλισμένοι και για την επόμενη ημέρα, ώστε να μην εκλεγούν κόμματα, τα οποία δεν επιθυμούν το μνημόνιο.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές ξεπούλησαν σήμερα, φοβούμενοι μια εμπλοκή με το PSI ή ακόμη και την κήρυξη στάσης πληρωμών από τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, για μια ακόμη φορά τα ελληνικά κεφάλαια εγκλώβισαν μικρούς επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές.

Από το μεσημέρι και μετά λοιπόν, η υποβάθμιση, οι πιέσεις, η έλλειψη αγοραστών, αλλά και τα συνεχή αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα, βάρυναν το κλίμα στην Οδό Αθηνών.

Η αγορά έχασε έως και 4,6% και στο τέλος ανέκαμψε, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 727,14 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,01%.

Βουτιά 11,38% για την Τράπεζα Πειραιώς, 10,22% για την Alpha Bank και άνω του 9% για την Eurobank και τη Marfin Popular Βank.

Πτώση 6,67% για τη μετοχή της Εθνικής, στα 2,24 ευρώ.

Πιέσεις είχαμε και σε μη τραπεζικές μετοχές, όπως ο Μυτιληναίος με 7,09% και η ΔΕΗ με 3,99% (η οποία έφθασε έως και τα 3,22 ευρώ).

Πτώση 6,07% για την ΕΧΑΕ και 3,94% για την ΕΥΔΑΠ. Πτώση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 8,75%.

Στα 50,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές, δηλαδή στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.

SHARE