Η ΕΕ απέρριψε και πάλι το αίτημα της Coca Cola

coca-cola

Το να είσαι κολοσσός και να ακούς “όχι” σίγουρα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο και για μια εταιρεία Για ακόμη μια φορά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η προσφυγή της Coca Cola να κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα το σχήμα και τo design του νέου μπουκαλιού της.

Η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών στον κόσμο προσπάθησε να πείσει το ευρωπαϊκό γενικό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο πως οι καταναλωτές θα δουν το νέο design ως «φυσική εξέλιξη» του προηγούμενου σχήματος και ότι θα της δώσουν το δικαίωμα να κατοχυρώσει την προστασία του νέου σχήματος ωστόσο, οι δικαστές δεν πείστηκαν λέγοντας ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά χαρακτηριστικό.

Το δικαστήριο απεφάνθη σήμερα πως πρόκειται «για ένα μπουκάλι όπως είναι η πλειοψηφία των μπουκαλιών στην αγορά». Είναι «απλή παραλλαγή του σχήματος και της συσκευασίας» τέτοιων προϊόντων, «που δε θα επιτρέψει στο μέσο καταναλωτή να ξεχωρίσει» αυτό το σχήμα από τα υπόλοιπα.

Η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που έχουν να κάνουν με το σχήμα δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν στο παρελθόν θέσει σαφείς κανόνες που προβλέπουν πως για να εξασφαλίσουν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για ένα σχήμα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποδείξουν πως οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν το προϊόν αποκλειστικά από αυτό το χαρακτηριστικό και όχι από το συνδυασμό με ένα logo ή άλλο στοιχείο.

Η Coca-Cola «είναι απογοητευμένη από αυτό το αποτέλεσμα και εξετάζει το αν θα πρέπει να επιδιώξει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία, η οποία προσπαθεί να κατοχυρώσει προστασία για το σχήμα του μπουκαλιού στην ΕΕ από το 2011.

SHARE