Επενδύσεις 135 εκατ. ευρώ από το fund Diorama και την Deca των Νανόπουλου – Δασκαλόπουλου

Στην Ελλάδα επιστρέφει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με το Fund Diorama και με την εταιρεία DECA δίνοντας «βοήθεια» σε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και προσδοκούν στο μέλλον να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία.  

Το Fund διαθέτει σήμερα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος σε συνεργασία με έλληνες επιχειρηματίες μέσα από τη δημιουργία του Fund θα ενισχύσουν  «μικρές» και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να… μεγαλώσουν.

Στόχος του fund

Επιδίωξη και βασικός στόχος είναι να συμβάλει στο μεγάλο κρίσιμο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας: την επάνοδο στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η DECA έχει ολοκληρώσει την πλήρη χαρτογράφηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και με άλλες επιχειρήσεις.

Το Diorama HGF αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός ποιότητας διοίκησης, δυναμικής του κλάδου και οικονομικών μεγεθών της εταιρείας υποδεικνύουν ότι η εκτιμώμενη, σταθμισμένη κατά τον κίνδυνο, απόδοση είναι ελκυστική.

Οι τομείς ενδιαφέροντος του DECA, από τους οποίους προέρχονται και οι εταιρείες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι η παραγωγή (με μεγάλη συμμετοχή), τουρισμός, υπηρεσίες και τεχνολογία.

Mέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περί τα 30 εκατ. και στο ταμείο υπάρχουν άνω των 100 εκατ. που θα διοχετευθούν στην ενίσχυση ελπιδοφόρων εταιριών από διάφορους κλάδους, σε μια περίοδο που η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και οι κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένουν κλειστές.

Eκτός από τα κεφάλαια, όμως, το επιτελείο της Deca μπορεί να παράσχει κι άλλα πολύτιμα εργαλεία, από το οργανωτικό επίπεδο, μέχρι και τη διεύρυνση των εκτός συνόρων προσβάσεων.

Ποιο είναι το Diorama

Το Diorama HGF είναι ένα γενικού χαρακτήρα growth capital private equity fund, το οποίο ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF), έχει προς επένδυση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ και συμμετέχουν σε αυτό 10 επενδυτές, εκ των οποίων ο βασικός επενδυτής είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του είναι ο Νίκος Νανόπουλος, ενώ ο Δ. Δασκαλόπουλος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το Fund έχει 10ετή διάρκεια και επενδυτική περίοδο 3 – 5 έτη και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές αναμένεται μέχρι το αργότερο το 2019-2020 να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι διαχειρίστρια του Diorama HGF είναι η DECA Investments AIFM Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.), η οποία ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα μέλη της επενδυτικής ομάδας της Deca έχουν συνολική επαγγελματική εμπειρία πλέον των 100 ετών στον χρηματοοικονομικό τομέα, με εμπειρία σε τομείς όπως οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, η επενδυτική τραπεζική, οι επενδύσεις κεφαλαιαγορών, αλλά και η τραπεζική μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η πρώτη συμμετοχή στην Atlas Tapes

Η πρώτη στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή του Diorama που γνωστοποίησε η διαχειρίστρια Deca Investments είναι στην Atlas Tapes S.A., έναντι 7 εκατ. ευρώ.
H Atlas Tapes είναι δυναμική ελληνική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας.
Με έσοδα €65 εκατ. το 2014, σημαντική κερδοφορία και εξαγωγική δραστηριότητα που ξεπερνάει το 85% των πωλήσεών της, κατάφερε το 2014 να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε περισσότερους από 330 (έναντι 250 το 2013) και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της.
Η επένδυση θα επιτρέψει στην Atlas Tapes να διευρύνει την παραγωγική της βάση, να εκσυγχρονίσει με αυτοματισμούς την παραγωγή της, να βελτιστοποιήσει τα κόστη της, κυρίως μέσω μείωσης του ενεργειακού της κόστους, και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της στον διεθνή χώρο.

Δεύτερη επένδυση: Damavand

Το Diorama Investments Hellenic Growth Fund, αποκλειστικός διαχειριστής του οποίου είναι η εταιρεία DECA Investments, επένδυσε στην μεταποιητική εταιρεία Damavand.

Συγκεκριμένα το Fund,απέκτησε μια στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή, στην εταιρεία Damavand S.A. ύψους έως 7 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Η Damavand είναι μια δυναμική ελληνική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων.

Τρίτη επένδυση στην InternetQ

Το Diorama επένδυσε 12 εκατ. ευρώ για συμμετοχή του στην εταιρεία InternetQ Group Limited.

Η επένδυση του Diorama θα βοηθήσει την InternetQ να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια διαφημιστική αγορά μέσω κινητών, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 125 δισ. δολ. το 2018

SHARE