Επίθεση κατά της ΤτΕ απο τον διοικητή της ΑΤΕ Bank

Με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς επιτέθηκε κατά της ΤτΕ ο διοικητής της ΑΤΕ Bank Θεόδωρος Πανταλάκης δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό Δημόσιο και η ΤτΕ γονατίζουν την ΑΤΕ.

«Είναι σκανδαλώδης η μεταχείριση της Αγροτικής Τράπεζας από το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδας που τη φορτώνουν με κάθε λογής προμήθειες και υψηλά επιτόκια, ανέφερε ο ίδιος ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης. «Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες λόγω του κουρέματος και της κεφαλαιακής ανεπάρκειας να προσκομίζουν εγγυήσεις στον ELA με προμήθεια 1,45%» είπε, για να αποκαλύψει ότι η δανειοδότηση της τράπεζας υπό τις νέες συνθήκες κοστίζει 8,17%, χωρίς να συνυπολογιστεί το λειτουργικό κόστος! Ανέφερε ακόμα ότι τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν με την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ με θυσίες των εργαζομένων (περίπου 160 εκατ. ευρώ) έγιναν καπνός με το κούρεμα.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η καταστροφή που επέρχεται είναι οριστική» και «ό,τι κλείνει δεν ξανανοίγει» στις παρούσες συνθήκες. Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η αποστροφή της παρέμβασής του για τη διεθνή λαίλαπα που σαρώνει κοινωνίες και οικονομίες. «Διαλύουν τα πάντα», είπε, για να προσθέσει ότι αποτελεί «αυταπάτη ότι θα την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια» σε μια γενικευμένη κρίση που θα κρατήσει τουλάχιστον μια δεκαετία.
Οι πραγματικά σκληρές δηλώσεις του Θ Πανταλάκη κατά της ΤτΕ και του ελληνικού δημοσίου πραγματοποιήθηκαν σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση του Θ Πανταλάκη.
Η κριτική του προς την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται ο κ Πανταλάκης εκ των πραγμάτων τον θέτει εκτός διοίκησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι άμεσα θα του ζητηθεί να υποβάλλει την παραίτηση του.
Η κριτική ως προς την ΤτΕ προκαλεί έκπληξη συν τοις άλλοις και γιατί Πανταλάκης της ΑΤΕ και Προβόπουλος της ΤτΕ ήταν συνεργάτες στο παρελθόν συνδιοικώντας σε ιδιωτική τράπεζα, την Πειραιώς.
Είναι προφανές ότι ο διοικητής της ΑΤΕ ασκεί άδικη κριτική κατά της ΤτΕ η οποία παρ΄ ότι δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα επιχείρησε να βρεθεί λύση και εναντιώθηκε στην θέση του ΔΝΤ να κλείσει η ΑΤΕ.
Πρέπει να ειπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι η διάσπαση της ΑΤΕ σε good και bad bank με τον διαχωρισμό όλων των μη χρηματοοικονομικών θυγατρικών έχει λογική και θα πρέπει και ο Θ Πανταλάκης να επιδοκιμάζει.
Όμως είναι παράδοξο ότι η κριτική που ασκείται δεν περιορίζεται στο πιθανό σπάσιμο της τράπεζας σε καλή και κακή;
Ασκείται κριτική και στα σχέδια για πώληση.
Η σκληρή κριτική Πανταλάκη σε μια ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότατα τον ταυτοποιεί ιδεολογικά….κατά της ΤτΕ φαίνεται ότι κρύβει παρασκήνιο, το οποίο δεν είναι ακόμη της παρούσης να αναφερθεί.
Όμως είναι άδικη και λανθασμένη η κριτική προς την ΤτΕ η οποία έκανε τα αδύνατα δυνατά να αποτρέψει το κλείσιμο της τράπεζας.
Δεν μπορεί να μην γνωρίζει η διοίκηση της ΑΤΕ την θέση του ΔΝΤ για την τράπεζα, ήθελαν να κλείσουν την Αγροτική τράπεζα.

SHARE