Εξαρθρώθηκε σπείρα που υπεξαίρεσε 12 εκατ. από 50 αμερικανικές τράπεζες – Συλλήψεις 11 Ελλήνων

Πάνω από 12 εκατ. ευρώ κατάφερε να υπεξαιρέσει μία σπείρα, κυρίως Ελλήνων, η οποία εξαρθρώθηκε, κατόπιν επιχείρησης της Europol, με τη συνδρομή της ελληνικής, της αυστριακής και της δανέζικης αστυνομίας.

Οι συλληφθέντες φαίνεται ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εμπλεκόταν σε δεκάδες υποθέσεις απάτης και ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικές αρχές, από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν να συλλάβουν συνολικά 105 άτομα.

Ειδικότερα, στις 6 Οκτωβρίου του 2020, σε μια συντονισμένη επιχείρηση από την Europol, οι αρχές πραγματοποίησαν 40 ελέγχους σε οικίες, συλλαμβάνοντας 37 υπόπτους (11 στην Ελλάδα, 2 στην Αυστρία, 23 στην Ισπανία, έναν στο Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, εκείνη την ημέρα κατασχέθηκαν 13 πολυτελή οχήματα.

Οι παραπάνω ενέργειες παρακολούθησης οδήγησαν στο «πάγωμα» 87 τραπεζικών λογαριασμών αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με την Europol, θύματα της συγκεκριμένης ομάδας έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, χάνοντας πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, το σύνολο των ελέγχων της παραπάνω επιχείρησης οδήγησε σε:

  • 105 συλλήψεις
  • 88 κατ’ οίκον έρευνες
  • Ζημίες 12 εκατ. ευρώ
  • «Πάγωσαν» 87 λογαριασμοί αξίας 1,3 εκατ. ευρώ
  • Κατασχέθηκαν 406.000 ευρώ σε μετρητά
  • Κατασχέθηκαν συνολικά 14 πολυτελή οχήματα
  • Εκτελέστηκαν 19 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης

 

 

Πώς γινόταν η απάτη

Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών.

Για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

elliniki-speira-ypexairese-12-ekat-eyro-apo-50-amerikanikes-trapezes0

elliniki-speira-ypexairese-12-ekat-eyro-apo-50-amerikanikes-trapezes1

elliniki-speira-ypexairese-12-ekat-eyro-apo-50-amerikanikes-trapezes2