Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών: Μειώθηκε η ποινή για την υπεξαίρεση

Σε 15 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών, Βασίλης Τσαφαράς, για 125 υπεξαιρέσεις και 72 πλαστογραφίες, ενώ σε 3 χρόνια με αναστολή ο συγκατηγορούμενός του, έμπορος αυτοκινήτων στην περιοχή. Εκτός από το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, χθες το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Τσαφαρά το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Πρωτόδικα στον κ. Τσαφαρά είχε επιβληθεί ποινή 25 χρόνων κάθειρξης, ενώ στο συγκατηγορούμενό του το Τριμελές Εφετείο είχε επιβάλει ποινή 5 χρόνων κάθειρξης για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση για 8 περιπτώσεις.

Το ποσό που υπεξαιρέθηκε από την Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών ανέρχεται περίπου σε 4.600.00 ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα και σε 3,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή. Σύμφωνα όμως με το Νομικό Τμήμα της Τράπεζας, η ζημιά που υπέστη ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια.

Σημαντικό σημείο της δίκης είναι η κατάθεση επιθεωρητή της Τράπεζας, όπου ο κ. Τσαφαράς είχε παραπεμφθεί παλιότερα 2 φορές στο Πειθαρχικό και αν δεν είχαν μεσολαβήσει πολιτικά γραφεία και είχε τιμωρηθεί, δε θα βρισκόταν τώρα σε δεινή θέση. ο κ. Τσαφαράς είπε ότι πάνω στον πανικό του για να καλύψει αθλιότητες του συγκατηγορούμενού του, άρχισε να υπεξαιρεί χρήματα, ενώ κυριάρχησε και σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία το πάθος του για την Εράνη.

Απολογίες
Η διαδικασία συνεχίστηκε με κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αργά το απόγευμα ξεκίνησαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων. Ο κ. Τσαφαράς ζήτησε συγγνώμη από την Τράπεζα και τους πελάτες για όσα δημιούργησε, τονίζοντας ότι οι πράξεις του στέρησαν τα όνειρα της οικογένειάς του, ενώ αναφέρθηκε στο πάθος του για την Εράνη όπου αναγκάστηκε να βάζει όλο και περισσότερα χρήματα. Κατηγόρησε τον έμπορο αυτοκινήτων για δόλια συμπεριφορά και βλακώδεις τις δικές του ενέργειες.

Από την πλευρά του ο έμπορος αυτοκινήτων αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και αντίθετα κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή της Εμπορικής ότι ζημιώθηκε οικονομικά. Όλα τα αυτοκίνητα είπε, παραδόθηκαν στους πελάτες πλην λίγων, που δεν πρόλαβε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Τελικά το Δικαστήριο αργά το βράδυ τους έκρινε ένοχους μειώνοντάς τους σημαντικά τις ποινές.

της Βίκυς Βετουλάκη
http://filiatranet.blogspot.com/2012/04/blog-post_769.html

SHARE