Εμμένει στις θέσεις του το ΔΝΤ- Άγνωστο πότε επιστρέφει το Κουαρτέτο – Τόμσεν αντί Λαγκάρντ στο eurogroup

newego_LARGE_t_1101_54339385

“Παγώνει” τις ελπίδες για γεφύρωση του χάσματος το ΔΝΤ, παρά τα θετικά μηνύματα που είχε αφήσει νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, με το Ταμείο να εμμένει στις θέσεις του πως για να βγει το πρόγραμμα απαιτούνται μέτρα ύψους 9 δισ ευρώ, όπως ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Η ημερομηνία επιστροφής του Κουαρτέτου στην Αθήνα δείχνει πως θα οριστεί μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Ράις. Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί πως όσο Κομισιόν και Ελληνική κυβέρνηση δεν εναρμονίζονται με τις θέσεις του Ταμείου τόσο θα συνεχίσει να “βαλτώνει” η αξιολόγηση.

«Δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις μας από το καλοκαίρι. Δεν ζητάμε τίποτε επιπλέον από το στόχο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο στόχος που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι με την Αθήνα είναι πολύ φιλόδοξος.

Παραπέμποντας, δε, στο πολυσυζητημένο άρθρο του Π. Τόμσεν, ο Τ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα), απαιτούνται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 9 δισ ευρώ, για να συμπληρώσει με νόημα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει σηκώσει τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή

Πετώντας, μάλιστα, το μπαλάκι στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα ήταν μικρότερες («φωτογραφίζοντας» τις περικοπές συντάξεων) αν ήταν μεγαλύτερη η ελάφρυνση του Χρέους».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, όπως ορθά- κοφτά δήλωσε ο Τ. Ράις; Ότι Ευρωπαίοι και Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσουν είτε να λάβει περισσότερα μέτρα η Ελλάδα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είτε να τεθεί πιο χαμηλά ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων και να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση Χρέους, στα όρια του «κουρέματος».

«Αυτή είναι η δουλειά μας. Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δώσει η Κ. Λαγκάρντ οδηγία στους τεχνοκράτες του Ταμείου να «χαλαρώσουν» τις απαιτήσεις τους, ενώ διέψευσε διπλωματικά τo δημοσίευμα του Spiegel για αδυναμία πληρωμών στο τέλος Μαρτίου, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων είναι συνδυασμός των εσόδων και της χρηματοδότησης, γεγονός που επιβάλλει τη γρήγορη αξιολόγηση.

 

ΤΟΜΣΕΝ ΑΝΤΙ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΟ EUROGROUP

Χωρίς την Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας…

Την πληροφορία ανήρτησε στο Twitter o Peter Spiegel ο οποίος ενημέρωσε ότι τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ θα αντικαταστήσει ο Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με την ατζέντα, στο Eurogroup θα συζητηθεί η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων εν όψει της αξιολόγησης.

Σύμφωνα πάλι με τον Peter Spiegel που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση αναμένεται σύντομη.

SHARE